ROZHOVOR: Naším posláním je propojit rodiče, děti a vyučující, říká lektorka chomutovského ZaS centra Diana Roubová, jediného v Ústeckém kraji
ZaS centrum Chomutov. Foto: ZaS centrum
Louny

Ústecký kraj – V Chomutově před časem vzniklo ZaS centrum. Funguje již několik měsíců a mezi učiteli a lektory začíná být velmi oblíbené. Je jediné svého druhu v Ústeckém kraji. O tom čemu se věnuje vysvětlily lektorky centra Pavlína Pilařová a Diana Roubová.

Co je ZaS centrum a čím se zabývá?

Metodické centrum Začít spolu je místem poskytujícím odborné zázemí pro podporu a profesní rozvoj pedagogických pracovníků/pracovnic, sdílení a společného učení. ZaS centrum pomáhá školám při realizaci vzdělávacího programu Začít spolu a přibližuje program učitelům, dětem i rodičům. V Chomutově je od roku 2021.
Posláním centra je propojovat partnery ve vzdělávání, zapojit rodiče, podpořit dobrou pohodu dětí a vyučujících a dlouhodobě spolupracovat na zvyšování kvality vzdělávání v regionu. Nabídka služeb vychází z programu Začít spolu a jeho základních principů.
Důležité je zmínit, co je program Začít spolu a co nabízí - prostor, ve kterém se děti učí samostatně myslet, kde chyba je přirozenou součástí procesu učení stejně jako zodpovědnost za sebe sama a svoji práci. Děti jsou vedeny ke spolupráci, aktivní účasti a kritickému myšlení. Pedagog je zde ve funkci průvodce procesem vzdělávání.

Kolik jich je v ČR a konkrétně v UL kraji?

Centra ZaS pro mateřské a základní školy vznikla na 11 místech v České republice. V Ústeckém kraji je pouze jedno a to u nás v Chomutově. ZaS centra zřizuje organizace Step by Step o.p.s., která do České republiky přinesla v roce 1994 program Začít spolu.

Pro koho je to vhodné?

Metodická centra zvou v průběhu školního roku pedagogy a veřejnost na vzdělávací akce (semináře, webináře, školení, reflexi apod.), nabízí prostor pro sdílení dobré pedagogické praxe, otevírají dveře do výuky tříd s programem Začít spolu a přinášejí diskuse pro rodiče a veřejnost nad aktuálními tématy z oblasti vzdělávání.

V čem je jiné než ostatní vzdělávací centra?

Při akcích využíváme konstruktivistický model vzdělávání, kdy stavíme na zkušenostech účastníků. Umožňujeme jim prakticky zažít a blíže prozkoumat téma a porozumět jeho významu pro praxi, diskutovat a následně reflektovat, spíše než předkládat hotové poznatky. Realizujeme rovněž vzdělávací programy šité na míru konkrétním školám, které lépe zohlední jejich potřeby (zaměření, obsah, termín, místo apod.). Na podzim minulého roku například proběhly dva turnusy základního kurzu Začít Spolu pro 13. mateřských škol Chomutova a Hory Sv. Šebestiána, kterých se zúčastnilo více než 40 pedagožek a které na jaře tohoto roku dokončí druhou část kurzu a stanou se tak certifikovanými učitelkami programu Začít spolu.
Nabízíme také reflexi pedagogických týmů mezinárodně uznávanou metodou Wanda, vytvořenou v Belgii a kterou prezentuje například pedagogická fakulta Univerzity Karlovi budoucím pedagožkám.

Chybělo zde toto centrum? Pokud ano, proč?

V Chomutově a okolí není žádné vzdělávací středisko, které by mohli pedagogičtí pracovníci, kteří cítí potřebu učit a přistupovat k dětem jinak, využít. Také chybí prostor k otevřenému a důvěrnému sdílení, nabízející zároveň možná řešení.
Takže určitě vnímáme velký přínos vzniku ZaS centra v Chomutově.

Jaké máte zkušenosti s tímto programem?

Momentálně tvoří tým ZaS centra 3 ženy, z nichž dvě pracují v programu Začít spolu několik let. Koordinátorkou centra je mentorka a lektorka programu Začít Spolu, facilitátorka metody Wanda, bývalá ředitelka základní a mateřské školy pracující v programu Začít Spolu.
Naše zkušenosti vycházejí z praxe a ze skutečných prožitků v programu Začít spolu v mateřských a základních školách.

Máte nějaké plány do budoucna?

Naším primárním záměrem je udržet v Chomutově otevřený a vstřícný prostor sloužící nejen ke vzdělávání, ale také ke sdílení a vzájemné inspiraci lidí, pracujících s předškolními dětmi a žáky 1.stupně základních škol. Šířit principy programu Začít spolu do širokého okolí Chomutova.
Chomutovské ZaS centrum je také aktivním aktérem v celorepublikové Platformě pro včasnou péči a díky projektu Podpora trvalé změny na Chomutovsku, který financuje Nadace České spořitelny, pracuje také s neziskovými organizacemi, magistrátem města, MŠ a ZŠ na zlepšení účasti na předškolním vzdělávání dětí ze socioekonomicky znevýhodněných rodin. V plánu máme vytvoření dceřiné Platformy včasné péče pro Chomutovsko a okolí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru