Foto: Pískovna Velká Černoc
Louny

Lounsko - Těžební společnost České štěrkopísky požádala o prodloužení těžby v pískovně Velká Černoc na Lounsku. Ke stávající ploše o rozloze 16,58 hektarů chce v rámci stejného dobývacího prostoru připojit dalších 24,78 hektarů a přibližně stejně rozlehlé vytěžené území zároveň postupně zrekultivuje. Velikost těžební plochy tak zůstane i v následujících letech přibližně stejná.
 

Záměr reaguje na hrozící nedostatek štěrkopísku pro projekty dopravní infrastruktury a jiné stavby. Pískovna leží ve strategické poloze mezi dokončovanými dálnicemi D6 a D7 a je klíčovým dodavatelem pro betonárny na Žatecku a Rakovnicku. V regionu převažují kamenolomy, zatímco pískoven je málo a v těch dosud fungujících již docházejí zásoby.

„Ložisko Velká Černoc leží na rozhraní Ústeckého a Středočeského kraje a velmi blízko hranic Karlovarského a Plzeňského kraje. Všem těmto regionům hrozí v nadcházejících letech deficit v produkci štěrkopísku. Naše pískovna přitom reprezentuje jedno z největších a nejvýznamnějších ložisek v Česku. Aktuální prodloužení lze tedy považovat za nevyhnutelnou odpověď na nepříznivou situaci na regionálním trhu,“ sdělil Martin Šindelář, vedoucí pískovny Velká Černoc ze společnosti České štěrkopísky, a dodává: „Poptávku bude táhnout nejen dostavba přilehlých dálnic D6 a D7, ale také neutuchající urbanistický rozvoj ve středních Čechách a navazující výstavba občanské vybavenosti.“

Návrh počítá s postupem pískovny směrem na sever a jihovýchod a průběžnou rekultivací vytěžených prostor. Při dosažení maximálního ročního objemu těžby by tato dobývací etapa skončila za deset let, s ohledem na kolísání poptávky lze však předpokládat, že bude trvat déle. Technologicky bude těžba vzhledem k úložním poměrům ložiska nadále probíhat „za sucha“ pomocí rypadel a nakladačů.


Součástí nového projektu je sada opatření zmírňující dopady na životní prostředí i plán sanace a rekultivace, který počítá s opětovným postupným zalesněným vytěženého prostoru a vytvořením několika vodních ploch. Pískovna reprezentuje již nyní velmi atraktivní přírodní prostor, který poskytuje útočiště i řadě vzácných živočichů a rostli. Biologický průzkum, který musel investor přiložit k žádosti o posouzení vlivů záměru na životní prostředí, zaznamenal celkem 24 druhů zvláště chráněných živočichů.

Těžba štěrkopísku v lokalitě Velká Černoc probíhá na kopci, kde hrozí v případě sucha nedostatek vody. Z tohoto důvodu společnost České štěrkopísky nedávno vybudovala v areálu retenční nádrže a v jílovém podloží umělý příkop pro zavlažování rostlin a napojení zvěře. S ohledem na regionální význam pokračuje pískovna v další modernizaci technologií.

Štěrkopísek z pískoven patří vedle stavebního kamene z kamenolomů mezi základní stavební suroviny. Kvůli ubývání ložisek a nepříznivému postoji dotčených obcí a obyvatel k otevírání nových lokalit přitom do budoucna hrozí nedostatek těchto materiálů. Z předběžných prognóz vyplývá, že do deseti let skončí více než polovina aktivních ložisek. Na Žatecku a Rakovnicku může být situace ještě kritičtější. Zatímco v současnosti funguje v Karlovarském kraji sedm a v Ústeckém dvaadvacet pískoven, do nové dekády už vstoupí oba regiony s pouhými třemi.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru