Sesuv. Foto: Ústecký kraj
Louny

Žiželice - Hejtman Jan Schiller svolal jednání k řešení sesuvu svahu v obci Žiželice na Lounsku, ke kterému došlo v závěru loňského roku. Sesuv stále není stabilní a ohrožuje nejen nemovitosti ve svahu, ale také infrastrukturu obce, jako je voda, kanalizace a elektřina.

Ústecký kraj nabídnul obci prvotní pomoc ve formě dvoumilionového daru na náklady spojené se záchrannými pracemi a dále desetimilionovou půjčku na přípravu projektové dokumentace k sanaci svahu. S hotovým projektem by se obec Žiželice mohla obrátit na Státní fond životního prostředí se žádostí o dotaci. Odhadované náklady sanace činí vyšší desítky milionů korun. Možnost daru i půjčky musí ještě projednat a odsouhlasit zastupitelstva obce i kraje.

O problému se sesuvem jsme psali ZDE.

„Kromě zajištění základních finančních prostředků budu ještě jednat s ministrem životního prostředí o podílu státu na řešení sesuvu. Je jasné, že obec velikosti Žiželic si to nemůžu dovolit ze svého rozpočtu. Je tedy potřeba zapojení vhodného státního dotačního titulu,“ řekl hejtman Jan Schiller.

Jednání se účastnili zástupci obce, krajského úřadu, ORP Žatec, Povodí Ohře, České geologické služby, ŘSD a SFŽP.

1503sesuv 4eeb2


Za Žiželice přijela starostka Květa Panská (druhá zleva) a místostarostka Lenka Mangová Mottlová. Foto: Ústecký kraj

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru