Foto: Vězeňská služba ČR
Louny

Praha/Sasko/Nové Sedlo - Příslušníci a zaměstnanci Vězeňské služby ČR se zúčastnili odborné pracovní cesty do Saska. Navštívili tam několik věznic, ve kterých se realizují pilotní projekty věznic ve volných formách, která provozují tamní neziskové organizace v úzké spolupráci s místní vězeňskou službou.
 

Příslušníky Vězeňské služby ČR, mezi kterými byli specialisté z odboru výkonu vazby a trestu generálního ředitelství, ředitel Vazební věznice Ruzyně, vedoucí oddělení výkonu trestu z Věznice nové Sedlo a speciální pedagog z věznice Jiřice, zaujala zejména legislativně ukotvená možnost výkonu trestu odnětí svobody volnou formou v mimovězeňských zařízeních, kterou zajišťují neziskové organizace z financí ministra spravedlnosti a dalších finančních prostředků alokovaných za tímto účelem. V podmínkách výkonu trestu odnětí svobody v České republice se tomuto modelu nejvíce blíží koncept tzv. Otevřené věznice, který je však provozován a zajišťován výlučně Vězeňskou službou České republiky.

Navštívené komunitní věznice se nacházejí například v bytovém domě uprostřed Drážďan – projekt Pier 36 pro muže, ve vesnické usedlosti – projekt Halbe Treppe v Mohonu pro ženy, nebo na břehu jezera u Lipska – projekt Seehaus pro mladistvé. Mladiství zde žijí v rodinách, tento model hodně připomíná koncept dočasného pěstounství.

Koncept otevřených věznic je alternativním přístupem k vězeňskému systému, který klade větší důraz na rehabilitaci a reintegraci vězňů do společnosti. Hlavní principy otevřených věznic jsou volnější režim, důraz na vzdělání a práci, odpovědnost a sebedůvěru, podpora rodin. Otevřené věznice jsou určeny pro vybrané kategorie vězňů, kteří nejsou považováni za vysoké bezpečnostní riziko a u nichž je předpoklad, že budou respektovat stanovená pravidla a povinnosti. Hlavním cílem Otevřených věznic je snížení recidivy a usnadnění reintegrace po propuštění. Aktuálně je Otevřená věznice zřízena v Jiřicích a dále probíhá výstavba nové Otevřené věznice ve Velkých přílepech.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru