Zařízení bude sledováno dálkově. Foto: Povodí Ohře, státní podnik
Louny

Zaječice – Do hydrologického monitoringu zařadilo Povodí Ohře. s. p., pilotní plovoucí výparoměr. Vodohospodáři jej nainstalovali na vodním díle Zaječice na Chomutovsku. Zařízení slouží k měření výparu vody z volné hladiny.

„S ohledem na probíhající klimatické změny tak získáme důležité údaje k vodohospodářské bilanci jezer a nádrží.
Měřením budeme získávat jak okamžité výstupy k operativnímu hodnocení výparu v dané oblasti, tak budeme výpar dlouhodobě sledovat pro jeho další výzkum a vodohospodářské analýzy," vysvětluje mluvčí státního podniku Dana Zikešová.

Hlavním prvkem měření je částečně ponořená výparoměrná nádoba, ve které se měří změna odpařené výšky hladiny. Odpařená voda se do výparoměrné nádoby pravidelně doplňuje systémem čerpadel. Celý systém je automatizovaný s dálkovým dohledem.

Odpařená voda se do zařízení doplňuje systémem čerpadel. Foto: Povodí Ohře, státní podnik

S ohledem na správné stanovení výparu jsou k plovoucímu výparoměru přidružena další měření relevantních fyzikálních veličin, aby získaná data byla komplexní a reprezentativní. „Dále tedy měříme srážky, teplotu vzduchu, vlhkost vzduchu, vítr, sluneční záření a teplotu vody ve svislici do hloubky až 2,5 m," dodává Dana Zikešová.

Vodohospodáři instalovali měřicí zařízení na vodní plochu v Zaječicích. Foto: Povodí Ohře, státní podnik

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru