Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Neobvyklou badatelskou výpravu absolvovali 23. a 24. dubna žáci druhého stupně ZŠ Komenského alej, kteří si na chmelnici u Libočan vyzkoušeli, jak se zapichují drážky na chmelnici.

„Badatelská expedice proběhla v rámci Pracovních činností a Tělesné výchovy pod názvem ,Práce na chmelnici´. Je to pilotní projekt, v jehož rámci naše škola spolupracuje s edukační skupinou pro UNESCO,“ vysvětlila učitelka ZŠ Komenského alej Jaroslava Hrušovská, která s dětmi výpravu a práci na chmelnici absolvovala.

„Cílem bylo správně zapíchat vodící drátky ke chmelovým babkám, tedy si vyzkoušet jednu z prvních ručních jarních prací na chmelnici. Chci všechny badatele moc a moc pochválit za velkou snahu a pěkně odvedenou práci,“ dodala J. Hrušovská.

0604vyprava2 974e2

Součástí projektu byl i pěší přesun na chmelnici a zpět, což znamenalo ujít 10 kilometrů. K povinnostem, které akci provázely, bylo také dodržování pokynů k bezpečnosti práce.

Projekt, do kterého se zapojila ZŠ Komenského alej, je součástí vzdělávacích aktivit, které město Žatec ve spolupráci s dalšími partnery, například chmelaři, pořádá v souvislosti se zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO. Pro pokračování chmelařské tradice na Žatecku je potřeba i zapojování nejmladší generace. K tomu slouží jak tento projekt pro základní školy, tak poznávací hra pro mateřské školy.

0604vyprava1 27dc0

Do vzdělávacích aktivit pro děti se mohou zapojovat i rodiče či prarodiče. Třeba tím, že si s dětmi povídají o tom, jak sami pomáhali ve svém mládí na chmelnicích při brigádách. Nebo že nešlo jen o dvoudenní výlet a vyzkoušení si zapichování drátků, ale o pravidelné akce trvající řádově týdny při drátkování, zavádění nebo následně česání chmele. Právě tyto práce jsou důležitou součástí staleté tradice pěstován chmele na Žatecku.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru