Ústecký kraj - Materiálem o životním prostředí se dnes při výjezdním zasedání vlády v Ústeckém kraji zabývali členové kabinetu Bohuslava Sobotky. Konstatovali, že Ústecký kraj je Ministerstvem životního prostředí (MŽP) řazen mezi zvýhodněné regiony. V současnosti připravuje ministerstvo nové programy pro zlepšování kvality ovzduší.

Jednání vlády začalo už cestou do Ústeckého kraje, v konferenčním voze Českých drah. Foto: Vláda ČR

Ústecký kraj patří hned po Moravskoslezském kraji mezi lokality s nejproblematičtější kvalitou ovzduší v ČR. Na překračovaných denních imisních limitech pro prachové částice PM10 a ročních imisních limitech pro benzo(a)pyren se podepisuje koncentrace průmyslu, lomů a těžební činnosti.

Čistotu vzduchu ovlivňuje i rostoucí vliv dopravy a lokální topeniště, proto sem ze zdrojů Ministerstva životního prostředí (MŽP) putuje stále více finančních prostředků na řešení těchto problémů. Do Ústeckého kraje směřovaly necelé 2 miliardy z OPŽP 2007-2013 na zlepšování ovzduší a snižování emisí zejména u velkých průmyslových zdrojů, z programu Zelená úsporám putuje do Ústeckého kraje téměř 1 miliarda a další prostředky ministerstvo vyplácí z národních zdrojů SFŽP ČR, např. na ozdravné pobyty dětí z kraje.

Ústecký kraj zařadilo MŽP v roce 2014 mezi zvýhodněné regiony, pokud jde např. o podmínky pro čerpání peněz z projektů jako Nová zelená úsporám. Významným zdrojem znečišťování ovzduší jsou zde, podobně jako v ostatních částech v ČR, lokální topeniště. V tomto regionu byly v loňském roce vyhlášeny dvě společné výzvy MŽP a Ústeckého kraje na podporu výměny kotlů. Druhá výzva v objemu 30 milionů Kč byla vyčerpána do jednoho týdne. Celkově se tu vyměnilo 837 domácích kotlů za téměř 41 milionů korun. Kotlíkové dotace nově hrazené z prostředků Operačního programu Životní prostředí od letošního roku administrují pouze kraje, které MŽP požádaly koncem září o finanční prostředky. Ústecký kraj z letošní první výzvy do roku 2018 může získat až 162 milionů korun na další výměny.

„V ČR se lokální topeniště na celkovém znečištění ovzduší polétavým prachem podílejí celými 38 % a my jsme vyjednali s EK revoluční program, který ke zlepšení našeho ovzduší bezpochyby přispěje. Naším cílem je vyměnit 80 až 100 tisíc kotlů v celé ČR do roku 2020, jejichž výměna, věřím, bude mít zásadní vliv na kvalitu ovzduší po celé ČR, samozřejmě zvláště pak v těch nejznečištěnějších oblastech, kam patří i Ústecký kraj. V jeho případě by v první vlně do roku 2018 mělo jít o výměnu až 1080 kotlů za 162 milionů korun," dodává ministr Brabec.

Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje vydání nových programů zlepšování kvality ovzduší pro všechny zóny a aglomerace v ČR s nevyhovující kvalitou ovzduší. Programy představují zásadní nástroj řízení kvality ovzduší na regionální úrovni. Ty by již od konce letošního roku měly přispět k dodržování zákonem stanovených limitů pro kvalitu ovzduší.

Na řešení situace v Ústeckém kraji spolupracuje MŽP nejen s představiteli kraje, ale i s partnery z Německa prostřednictvím tzv. česko-německé pracovní skupiny a se zástupci jednotlivých zdrojů znečišťování ovzduší na bázi tzv. dobrovolných dohod.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru