Počerady – Vánoční koledy a písně se nesly během prvního adventního týdne v severočeských uhelných elektrárnách Skupiny ČEZ. Po roční přestávce se v nich totiž konaly vánoční trhy chráněných dílen.

Vánoční trhy chráněných dílen v Počeradech. Foto: Ota Schnepp

Ve vstupních vestibulech do elektráren nebo před vstupem do závodních jídelen si tak energetici mohli zakoupit rozmanité výrobky hendikepovaných klientů dílen, a to nejen jako dárek pod stromeček, ale i coby dekoraci vhodnou pro jakékoliv roční období.

Výrobky chráněných dílen jsou mezi zaměstnanci Skupiny ČEZ oblíbené řadu let. Nejen jako dárky pod stromeček, ale i jako možnost finančně přispět na dobrou věc. Proto se i letos objevily stánky s nápisem „Plníme přání – myslíme na druhé" v elektrárnách Ledvice, Počerady, Tušimice a samozřejmě i v prunéřovské „jedničce" a „dvojce". Vánoční ozdoby, svíčky, šperky, keramika, šité hračky pro nejmenší, obrázky malované na skle, magnetky a další užitečné předměty, ale i na různý způsob nakládaný hermelín, utopenci, med, sádlo či škvarky byly přitom velikým lákadlem a vynesly „prodejcům", respektive chráněným dílnám Arkadie Teplice, Radka Kadaň, Prosaz Praha, Portus Slapy a Zahrada Kladno celkem 40 110 korun.

„Chráněné dílny se střídají podle toho, v jaké lokalitě mají domovské právo. Kromě místních jsou ovšem mezi nimi i ty, které nejsou přímo z regionu, za to ovšem nabízejí odlišný sortiment. Tím vlastně dochází ke koloběhu a oživení nabídky a lidé si tak mohou třeba koupit něco nového," říká Hana Salajková, která v rámci interní komunikace a produkce ve Skupině ČEZ zajišťuje organizaci vánočních trhů. Jak dodala, trhy se letos konají v sedmnácti lokalitách Skupiny ČEZ, takže pokračují i ve druhém prosincovém týdnu, ovšem již mimo severní Čechy.

„Celkem se během předvánočních trhů v lokalitách Skupiny ČEZ představí třicet chráněných dílen z celé České republiky, které zaměstnávají hendikepované. Ve většině případů se jedná o klienty se zdravotním postižením, kteří by jinak neměli šanci se uplatnit na běžném trhu práce. Hlavně je velmi potěší zájem o jejich výrobky. Je to pro ně důkaz, že si ostatní dokáží vážit jejich práce a navíc s ní dokáží udělat i radost někomu druhému," poznamenala Hana Salajková.

V roce 2014 si přišli všichni „prodejci" na severu Čech na 57 tisíc korun. Přidáme-li opět i k letošním „elektrárenským výdělkům" částky utržené v Děčíně a Teplárně Trmice, dostaneme se na přibližně stejnou sumu, respektive 56 502 korun. Utržené peníze za výrobky klientů přitom chráněné dílny používají na další rozvoj svých aktivit.

Jak přispěly jednotlivé lokality

částka

Elektrárna Ledvice

13 422,-Kč

Elektrárna Počerady   

8 196,-Kč

Elektrárny Prunéřov  

7 271,-Kč

Elektrárna Tušimice  

11 221,-Kč

Teplárna Trmice

4 164,-Kč

Děčín

11 228,-Kč

celkem

56 502,-Kč

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru