Ústecký kraj - V průběhu prvního pololetí tohoto roku zemřelo 54,1 tisíce obyvatel. To je o 3,7 tisíce méně než ve stejném období vloni. Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy, rakovinu a onemocnění dýchacích cest.

lecba

Více než čtvrtina úmrtí mužů a pětina úmrtí žen je odvratitelná, ať už včasnou léčbou, nebo prevencí. Ilustrační foto: Oldřich Hájek

Celkem vloni zemřelo 111,2 tisíce osob. Počet zemřelých mužů se mezi lety 2006 a 2015 zvýšil z 52,7 na necelých 56 tisíc. Počty zemřelých žen vzrostly z 51,7 na 55,2 tisíc. Přesto se intenzita úmrtnosti za posledních deset let snížila. Naděje dožití mužů vzrostla o 2,4 roku a žen o 1,8 roku.

„Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. I když se podíl těchto příčin v průběhu posledního desetiletí snižuje, vloni na ně zemřelo 41,9 % mužů a 49,9 % žen,“ říká předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. V dané kategorii se nejvíce umírá na ischemické nemoci srdeční. Intenzita úmrtnosti na akutní formy, např. infarkt myokardu, se snižovala rychleji než na chronické formy. Vedle toho klesala i úmrtnost na cévní onemocnění mozku, např. mozkovou mrtvici.

Druhou nejběžnější příčinou úmrtí jsou nádorová onemocnění. Diagnostikována jsou u více než pětiny zemřelých. U mužů se týkají zejména plic, tlustého střeva, včetně konečníku, a prostaty. U žen je zaznamenána nejvýznamnější část úmrtí v důsledku novotvarů plic, tlustého střeva včetně konečníku, prsu a pohlavních orgánů. „Pokud jde o úmrtí na nádory, rakovina plic patří k nejobvyklejším příčinám u mužů a od roku 2009 i u žen. Tento typ zhoubných novotvarů je spojován s kouřením, jehož obliba u žen zatím neklesá,“ vysvětluje Magdaléna Poppová z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Intenzita úmrtnosti na rakovinu se od roku 2006 snižuje. Vloni zemřelo na tyto příčiny 27,0 % mužů a 22,3 % žen.

Onemocnění dýchací soustavy byla vloni řazena na třetí místo mezi příčinami úmrtí. V jejich důsledku zemřelo 7,4 % mužů a 6,1 % žen.

graf

Sledovány jsou i vnější příčiny úmrtí. Mezi nimi dominují sebevraždy. Od roku 2012 jich ale ubývá. Vloni spáchalo sebevraždu 1 130 mužů a 254 žen. Ve srovnání s rokem 2006 také klesá počet dopravních nehod. V roce 2015 při nich zemřelo 635 mužů a 176 žen.

Nejvyšší úmrtnost je v Ústeckém kraji. Je o třináct procent vyšší než je průměr v celé republice u mužů a dokonce o 17 procent vyšší u žen. U cévních nemocí mozku je úmrtnost v Ústeckém kraji proti zbytku republiky ještě výraznější. U mužů činí o 41 procent více než v republikovém průměru, u žen 51 procent. Naopak nejnižší v Praze a Jihomoravském kraji. Více než čtvrtina úmrtí mužů a pětina úmrtí žen je odvratitelná, ať už včasnou léčbou, nebo prevencí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru