Minipivovar U Orloje začal prodávat ExperimentALE, používá se nově vyšlechtěný chmel
Ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Každý měsíc nové pivo, ale pod stále stejným názvem ExperimentALE bude nabízet svým zákazníkům Minipivovar U Orloje, který vaří pivo v areálu Chrámu Chmele a Piva (CHCHP) v Žatci. Nové pivo je výsledkem spolupráce CHCHP a Chmelařského institutu Žatec.

První várka o objemu 5 hektolitrů se začala prodávat před svátky a jde o třináctistupňové pivo. Síla i chuť se ale budou různé měnit i s ohledem na sezónu. „Používat se bude nově vyšlechtěný aromatický chmel, který dodává Chmelařský institut. Chmel je certifikovaný, ale ještě se s ním nemůže úplně volně obchodovat. Využívat ho mohou jen minipivovary,“ uvedl pověřený ředitel CHCHP Ondřej Baštýř.

Experimentální pivo patří k typu ALE, konkrétně jde o India Pale ALE. India = svrchně kvašené pivo, Pale = světlé, ALE = silně aromatická piva (silná hořkost = anglický typ, výrazné aroma = americký typ). Nové žatecké pivo tak kombinuje americký a anglický typ piva s využitím českého chmele.

„Pivo vaří v našem pivovaru U Orloje sládek Chmelařského institutu Jan Hervert, který zároveň vytvořil recepturu a dodává „chmelové“ suroviny na výrobu piva. Ty jsou jedinečné tím, že byly šlechtěny a testovány právě Chmelařským institutem několik let a byly použity do piv na mnoha degustacích tak, aby byly vybrány skrz celou pivovarskou obec (sládci mnoha pivovarů, obchodníci s chmelem, chmelaři) ty nejlepší. ExperimentALE je tedy jedinečné pivo typu IPA, ale z českých aromatických chmelů (Vital, Kazbek). Je jedním z prvních výstupů druhé generace „voňavých/aromatických“ chmelů a bude k ochutnání právě v pivovaru U Orloje,“ vysvětlil Ondřej Baštýř s tím, že první várka byla uvařena 30. listopadu.

Tvůrci říkají pivu experimentální ALE, protože má znaky, které popisuje Ondřej Baštýř takto:

  • je jen z českých chmelových odrůd vyšlechtěných Chmelařským Institutem
  • chmel je šlechtěný několik let a ještě není rozšířen ke komerčnímu účelu
  • pivo je svrchně kvašené, za studena chmelené a najdete v něm soulad mezi anglickou hořkostí ALEu a americkým aroma
  • várky se budou lišit svou stupňovitostí a svým charakterem (v létě přejdeme na „lehčí“ variantu, pivo bude i „tmavší“).

(tk)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru