Restaurátoři zachraňují na Zámku Nový Hrad v Jimlíně vzácnou výmalbu a trámový strop
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Louny

Jimlín - Dvojice restaurátorů v těchto dnech pracuje v areálu Zámku Nový Hrad v Jimlíně v jižním a východním křídle barokních salónů a Rytířského sálu, kde se pokoušejí vrátit jeho historický vzhled. Pod bílým nátěrem totiž objevili dekorativní historickou výmalbu.

Restaurátoři tak zachraňují nejen tuto vzácnou výmalbu ale i malovaný trámový strop. Restaurátorské práce potrvají přibližně dvanáct měsíců a opravy vyjdou na téměř deset milionů korun. „Kromě obnovení historických výmaleb plánujeme také opravu střechy nad zámeckou kaplí, výměnu oken v arkádové chodbě, opravu schodiště a zrestaurování maleb na stěnách i krbů v sálech,“ říká ředitel Zámku Nový hrad v Jimlíně Josef Kabát. Předpokládaný konec rozsáhlé rekonstrukce je v červenci 2019, ale návštěvníci se nemusejí obávat, že by o prohlídky zámku přišli. Rekonstrukce totiž bude probíhat za pochodu i v době otevření zámku pro turisty.

Restaurátor Petr Novotný se se svou dcerou pokusí zachránit malovaný záklopový strop, který byl objeven v panské oratoři. Jde tak o největší restaurátorský počin na Zámku Nový Hrad v Jimlíně za posledních přibližně pět let. Oba restaurátoři tak nyní pracují také na restaurování štukových stropů a stěn v barokních salónech.

Zámek Nový Hrad v Jimlíně je od roku 2012 příspěvkovou organizací Ústeckého kraje (dříve ve správě Oblastního muzea v Lounech). Více o zámku na http://www.zameknovyhrad.cz.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru