Na vaše zdraví! Velikonoční svátky opět zahájí přípitek zeleným pivem
Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com
Louny

Žatec – Milovníci piva a také Velikonoc se opět mohou těšit na příští čtvrtek: je to Zelený čtvrtek a bude se při něm podávat speciální zelené pivo. Tato tradice v naší zemi trvá už více než deset let. V žateckém Chrámu chmele a piva bude připraveno 10 hl zeleného nápoje, uvařeného v tamním minipivovaru pouze k této příležitosti.

Půjde o speciál – jedenáctistupňový ležák. „Je připravený podle nové receptury a má jemně hořkou chuť. Čepovat ho budeme od Zeleného čtvrtka, 29. března, až do vyprodání várky,“ uvádějí provozovatelé z restaurace U Orloje, která je součástí Chrámu chmele a piva. Zelené pivo tak může být po čtvrtku k ochutnání i další dny v uvedené restauraci, ale také nemusí – záležet bude na počtu a chuti zájemců, kteří určí, jak rychle speciální pivo dojde.

Zelené pivo se v ČR začalo vařit v roce 2006, jako první s ním přišel Pivovar Starobrno. Tehdy uvařil zkušebně 80 hektolitrů tohoto moku, letos už ho ke stejné příležitosti vyrobil 4700 hektolitrů. Postupně v dalších letech ho následovalo i několik dalších významných českých a moravských pivovarů. Pivo s barvou trávníku se připravuje každý rok k velikonočním svátkům, poprvé se pije vždy na Zelený čtvrtek. Zelená barva tohoto nápoje má kromě Velikonoc symbolizovat i nastupující jaro. V České republice, kde pití piva patří k národní kultuře, milovníci tohoto nápoje každý rok o Velikonocích zkonzumují kolem 10 tisíc hektolitrů piva se zeleným zbarvením.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru