Foto: Laurencia Helásková
Podbořany

Podbořany - Ve čtvrtek 18. ledna 2024 proběhla v Podbořanech vernisáž výstavy o osvoboditeli sedláků Hansi Kudlichovi. Té se zúčastnil i starosta města Radek Reindl.

Výstava je česko-německá a tvoří ji 25 panelů (roll up). Do současné doby byla výstava představena na desítkách míst v České republice, Rakousku a Německu.

Výstava byla připravena Oblastním muzeem v Chomutově ve spolupráci se Spolkem přátel Hanse Kudlicha e. V.

V Podbořanech bude k vidění do 30. 6. 2024

 

Kdo byl Hans Kudlich?

Hans Kudlich byl účastník revolučních událostí v letech 1848 -49, poslanec rakouského říšského sněmu, který zasedal ve Vídni a v Kroměříži a hlavně předkladatel zákona o zrušení roboty, který je proto právem považován za osvoboditele selského lidu od roboty. Kvůli svým revolučním aktivitám byl v rakouském mocnářství, ale též v sousedním Německu, odsouzen k trestu smrti, a proto musel přes Švýcarsko emigrovat do USA, kde působil jako lékař s početnou rodinou kolem sebe.

Pro jeho úsilí na zrušení roboty mu začali obyvatelé Českého království a nejen jeho, stavět pomníky na paměť jeho skutků. Rovněž v Podbořanech byl Hansi Kudlichovi postaven velký pomník, ale v roce 1945 byl odstraněn. Kromě toho byly jeho jménem pojmenovávány různé turistické rozhledny. Mnohé z památníků a rozhleden již dnes nestojí, proto i tato výstava se snaží o připomenutí jeho osobnosti.

 

FOTO

1901vystava1 14bf7

1901vystava2 81ca2

1901vystava4 c62d0

1901vystava5 b3498

Foto: Laurencia Helásková

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru