OD SOUSEDŮ: To je věk! Žena z Chomutova oslavila 107. narozeniny
Předat květinu, bonboniéru a dáreček jí přišel náměstek primátora Jan Mareš. Foto: Město Chomutov
Zajímavosti

Chomutov - Bohuslava Nobilisová z Domova pro seniory Písečná v Chomutově oslavila v červenci 107. narozeniny. Předat květinu, bonboniéru a dáreček jí přišel náměstek primátora Jan Mareš. “Oslavenkyně patří mezi nejstarší obyvatele města. Do dalších let jí přeji hlavně zdraví,” uvedl s tím, že v roce, v němž republika slaví 100 let, je opravdu milé se setkat s člověkem, který má tuto historii v sobě.

Paní Nobilisová je Domově pro seniory již šestým rokem a po celou dobu patří mezi nejoblíbenější klienty. Přišla ve vysokém věku, ale mentálně odpovídala mladším ročníkům, což jí vydrželo dodnes. V současné době je plně ležící, potřebuje komplexní ošetřovatelskou péči. “Velkou radost jí dělá návštěva pejsků v rámci canisterapie. Jejím charakteristickým znakem je úcta k práci personálu domova, vždy poděkuje a oceňuje náročnou pečovatelskou i zdravotnickou péči,” řekla ředitelka Sociálních služeb Chomutov Alena Tölgová.

Seniorka se narodila v roce 1911 v Lštění nad Sázavou u Čerčan. Tatínek učil na reálném gymnáziu a maminka byla v domácnosti. Měla mladší sestru a bratra. Vzpomíná si na šťastné dětství, doma dbali na dodržování starých zvyků, hlavně o Vánocích. Vystudovala gymnázium s maturitou v Pardubicích, poté pracovala jako úřednice zemského úřadu v Praze na Smíchově. Za války byla nasazena na nucené práce do zemědělství, kde škubala husy a třídila vejce. “Po válce potřebovali kantory do pohraničí, tak jsem se přeškolila na učitelku. Učila jsem pak celý život i v důchodu. Ve škole jsme také hráli divadlo a jezdili na výlety. Vzpomínám, jak jsme na jednom výletu přecházeli řeku Ohře a jednomu chlapci uplavaly boty. Byl to velký průšvih a boty jsem musela uhradit,” zavzpomínala.

Za manžela si vzala spolužáka z gymnázia, který byl také učitel. Z počátku bydleli v Pardubicích, pak se přestěhovali do Chomutova. Velkým koníčkem Bohuslavy Nobilisové bylo cestování. “Jakmile vyšel kalendář Čedoku, hned jsem ho prolistovala a hledala, kam bych zase jela. Také mě moc bavilo čtení detektivek,” dodala.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru