Koupání v Ohři: u Žatce ho vydrží jen největší otužilci, dál po toku už je to klídek
Letní pohoda u Ohře v Postoloprtech. Foto Libor Želinský
Zajímavosti

Lounsko, Žatecko – Vlna veder v polovině prázdnin vrcholí, čeká nás zatím nejteplejší víkend letošního roku. Koupaliště budou praskat ve švech, příjemné osvěžení u vody se však dá najít i na mnoha místech v pěkném přírodním prostředí: buď u přehrady, u některých rybníků, nebo také u řeky Ohře, která nabízí mnoho lokalit k vykoupání a odpočinku.

Je třeba však dobře vybírat. Pod Nechranickou přehradou je řeka ledová a vydrželi by v ní jen nejzdatnější otužilci. Voda do koryta řeky pod hrází se vypouští ze spodní části ohromné nechranické nádrže a tyto spodní vrstvy vody mají teplotu jen čtyři stupně Celsia. Až do Žatce řeka rychle proudí, nemá tůně ani tišiny a voda se prakticky nemá kde prohřát. Ještě v Žatci tak má voda v Ohři i v největších letních vedrech teplotu vždy jen mezi 10-15 stupni. Málokdo si do ní vleze zaplavat a ponořit celé tělo, většina „koupajících“ v okolí Žatce si osvěží jen nohy a hned zase míří ven.

V úseku mezi Žatcem a Louny se už řeka postupně zklidňuje a vrací se i k přirozenému rázu koryta se zátočinami, tišinami a pomalejším proudem. Její teplota také rychle stoupá a v teplejší a hlubší vodě se i lépe koupe. V Postoloprtech, odkud je náš snímek, už má řeka kolem 20 stupňů a v Lounech možná ještě o stupínek či dva více. V takové vodě se už dá docela dobře zaplavat a osvěžit, co říkáte?

Pár zajímavostí ještě k Ohři: řeka pramení v Německu, její tok měří přes 300 kilometrů, na území ČR je to necelých 250 kilometrů. V Ústeckém kraji má řeka délku 130 kilometrů. V Litoměřicích se pak vlévá do Labe. Zmiňovaná Nechranická přehrada, ležící jen deset kilometrů od Žatce, je největší vodní nádrž v severních Čechách a pátá největší v ČR. Přejeme příjemné vykoupání a pěkné prázdninové dny!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru