Koronavirové prázdniny: Samoživitelky si s hlídáním dětí pomáhají přes aplikaci, kterou vymyslela jedna z nich
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - S dětmi do 10 let je možné zůstat „na paragrafu“, ale jen za část platu. V Klubu svobodných matek přišli s nápadem „participativního“ hlídání dětí – pomůže k tomu i nová aplikace, kde se maminky vyhledávají dle jednotlivých regionů.

Uzavření základních škol ekonomicky zasáhne nejvíce například samoživitele, pro které není řešením ani zůstat „na paragrafu“ za 60 procent mzdy. „Z ošetřovačky mám jen 60 % platu, takže zaplatím nájem a budu držet hladovku - a naprosto v rozporu s tímto nařízením je, že ekonomika má šlapat dál. Tohle je cesta jak ekonomiku zlikvidovat,“ reagovala jedna z maminek v Klubu svobodných matek. (Jména redakce zná, skupina klubu však nedovoluje je veřejně uvádět. Pozn. red.)

„Když mají být doma, tak ať Babiš zařídí 100 % nemocenskou, paragraf na děti… Když nemají být ve škole a hlídání není. Uvažují oni někdy vůbec?“ hartusila A. N.

Někteří v úpravu zákona doslova doufají: „Myslím, že tohle je výjimečný stav, takže vláda nechá mimořádně prodloužit OČR na neurčito... Nebo prostě déle, než teď těch stanovených pár dní.“

"Budeme se pást"

„Je to strašný - hlavně maminky, co jsou samy s dětmi, ať budou na paragrafu či nemocenské, je to na úkor peněz,“ souhlasně přikyvuje L. K. a dostává reakci od jedné z nich: „Ano, budeme se pást.“ Reagují často ty, které upozorňují zároveň na skutečnost, že ekonomickou destabilitu jim stát způsobuje už tím, že je zde v podstatě nevymahatelnost výživného od druhého rodiče. Situace jako koronavirové zavření škol jim životní situaci ještě více ztěžuje.

Mnohé maminky navíc pracují pouze na Dohodu o provedení práce se mzdou pod deset tisíc, ty tuto možnost ani nemají. Lidé se snaží vymyslet si nějakou výpomoc sami a navzájem.

Štafetové hlídání

1202apkcorona

Zmíněný Klub svobodných matek přiložil také ruku k dílu. Jedna z maminek zmínila, že mohou vytvořit v okolí vždy malou skupinku různých dětí a maminky vždy po dni se mohou v hlídání skupinky prostřídat. „Napadlo mne udělat solidární skupinky - cca 12 děti a jedna maminka, co pohlídá ostatním i větší dítka. Ale to chce, abyste se v okolí znali,“ navrhla.

Domlouvání takové věci může napomoci nová aplikace, kterou shodou okolností začátkem března Klub představil (pro zařízení s operačním systémem Android ji najdete zde). „Spustili jsme minulý týden aplikaci pro propojování maminek ze stejných měst/lokalit,“ potvrdil Klub svobodných matek, který založila rovněž samoživitelka, Dana Pavlousková.

Do aplikace, která je v testovacím režimu, se přihlásíte, zapnete polohu a uvidíte maminky v okolí. Vyberete si a můžete se propojit: „Podle polohy se vám zobrazí seznam maminek, které jsou vám nejblíže. Pokud vás zaujme nějaká maminka, kterou byste chtěli více poznat, jednoduše jí napíšete.“ Desítky maminek už aplikaci používají.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru