V příštím týdnu bude řeka Bílina měnit barvu od zelené po oranžovou
Ilustrační foto. Archiv Povodí Ohře
Zajímavosti

Ústecký kraj – V termínu od úterý 10. května do pátku 13. května se můžete na řece Bílině setkat s různým zabarvením vody. Není ale nutné se zneklidňovat nebo vyvolávat paniku. V uvedené době tady totiž bude Státní podnik Povodí Ohře provádět stopovací zkoušku. Jedná se o záměrné zabarvení vody nezávadnou látkou k získání důležitých dat.

Pokus bude realizován v rámci projektu Poplachového modelu Labe (ALAMO) ve spolupráci s německým Spolkovým ústavem hydrologickým. Cílem projektu je zahrnout řeku Bílinu do poplachového modelu, který umožní předpovídat šíření vln škodlivých látek. Jde tedy o nástroj, který má vodohospodářům pomoci zvládat havárie na vodních tocích v povodí Labe.

Zkouška bude prováděná v úseku od jezu v Jiřetíně až po ústí do Labe. V uvedeném termínu se tak voda v řece Bílině bude zabarvovat od zelené až po žlutooranžovou, což může vyvolat dojem ekologické havárie. Barevná stopovací látka je ale zcela nezávadná. Stopovací zkoušku povolil Krajský úřad Ústeckého kraje.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru