ORLEN Benzina, největší síť čerpacích stanic v České republice.
Zajímavosti

Mnozí řidiči dávají přednost ceně před kvalitou. Jaké benefity však motoru přinášejí prémiová paliva? A jak může prémiová nafta ovlivnit provoz vozidla v nadcházející zimní sezoně? Na to jsme se zeptali Ladislava Červeného, experta na kvalitu paliv společnosti ORLEN Benzina.

Co jsou prémiová paliva?

Za prémiová paliva se obecně považují paliva nadstandardně aditivovaná, která by oproti standardním palivům měla mít vylepšené užitné vlastnosti, např. čistící účinky. Pokud však není možné vylepšený efekt prémiových paliv jasně prokázat na základě výsledků z akreditovaných laboratorních zkoušek, nelze jej považovat za právoplatný. Na čerpacích stanicích ORLEN Benzina nabízíme prémiová paliva Verva, která jsou nadstandardně aditivovaná pro maximální vylepšení výkonnostních parametrů, včetně čisticích účinků.


Ladislav Červený, expert na kvalitu paliv společnosti ORLEN Benzina

Jak se tankování Vašich prémiových paliv Verva projeví na provozu vozidel?

Obecně prémiová paliva Verva mají vysoce pozitivní vliv na chod motorů, který se promítá do jejich zvýšené životnosti. Díky na míru vytvořeným balíčkům aditiv zajišťují kvalitnější spalování a zároveň motory udržují zcela v čistotě. O čisticích schopnostech a dalších benefitech paliv Verva se zákazníci mohou přesvědčit na webových stránkách orlenbenzina.cz/paliva.

Zimní sezona, která nás za chvíli čeká, je pro mnohé řidiče naftových vozidel nemalým strašákem. Má Vaše prémiová nafta Verva Diesel posíleny nízkoteplotní vlastnosti?

U motorových naft se především v zimním období řeší parametr filtrovatelnost, který přibližně udává, při jaké venkovní teplotě lze očekávat ztrátu provozních schopností vozidla v důsledku ucpání filtru vykrystalizovanými parafiny. Každá motorová nafta prodávána na čerpacích stanicích v České republice musí mít od 1. prosince do 28. února filtrovatelnost alespoň -20 °C. Verva Diesel má v zimním období posílenou filtrovatelnost na alespoň -26 °C.

Má cenu prémiová paliva dodatečně aditivovat?

Prémiová paliva obecně obsahují aditiva na základě poměrně detailního vývoje, jehož výsledkem je optimální složení a koncentrace použitých přísad. Když do prémiového paliva přidáte aditiv, o kterém ani nevíte, zda ho již palivo náhodou neobsahuje, tak mohou nastat tři případy. Nejčastěji se nestane vůbec nic. Dále se může stát, že si prémiové palivo vylepšíte pouze „o chlup“, což na provozních vlastnostech vozidla prakticky nepocítíte. V nejhorším případě si prémiovou kvalitu paliva můžete dokonce zhoršit. Aditiv, který si zakoupíte, nemusí být stejný jako v palivu, což může vést k jejich nekompatibilitě a vzájemnému vyrušování. Dodatečná aditivace prémiových naft v zimním období mnohdy znamená překoncentrování, a tedy ztrátu žádoucích nízkoteplotních vlastností. Prémiová paliva se vyznačují vyšší cenou zejména díky nadstandardní aditivaci, a proto bych u nich spoléhal na to, že obsah aditiv a jejich efekt je dostačující.

ORLEN Benzina, největší síť čerpacích stanic v České republice.

Liší se poptávka po prémiových palivech podle ročních období? Kdy je o ně největší zájem?

Ano, dá se říci, že poptávka po prémiových palivech se liší dle ročních období a to i v závislosti na tom, jestli se jedná o naftu nebo benzín.

Prémiovou naftu Verva Diesel zákazníci tankují převážně v zimě díky posíleným nízkoteplotním vlastnostem. Nicméně zájem o Vervu Diesel postupně roste i ve zbylé části roku z důvodu vysokého cetanového čísla až 60 jednotek, které zajištuje vyšší výkon, účinnost a točivý moment motoru, redukuje tzv. klepání, zlepšuje studené starty, zajišťuje nižší spotřebu a méně emisí.

Vyšší zájem o prémiový benzín Verva 100 panuje hlavně v průběhu jara a léta. Využívají ho zejména motorkáři, majitelé veteránů, sportovně laděných vozů a ve velkých objemech také aerokluby. Vervu 100 zároveň doporučujeme k dlouhodobějšímu uskladnění vozidla (např. motocyklu přes zimní období) z důvodu absence biolihu, který má tendenci vázat vzdušnou vlhkost.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru