Foto: Zoo Děčín
Zajímavosti

Děčín - Medvěd Bruno z děčínské zoologické zahrady má nového souseda! Zcela nová expozice pro kočkovité šelmy, kterou zoo dostavěla v letošním roce, je konečně obsazena.

Jejím novým obyvatelem je karakal. Svými černými střapci na uších se podobá rysovi, a proto se mu také říká „pouštní rys“. Ve skutečnosti je však blízce příbuzný servalovi. „Karakala jsme dovezli ze Zoo Jihlava, je to samec a je mu pět měsíců. V brzké době by k němu měla přibýt ještě samice,“ uvedl vrchní chovatel děčínské zoo Petr Haberland.

Foto: Zoo Děčín

Mladý samec si na nové prostředí pomalu zvyká, prozatím tráví více času ve vnitřní expozici, ale má celodenní přístup i do venkovního výběhu. Karakal je neobyčejně mrštný a silný, obratně se pohybuje mezi příkrými balvany a dobře skáče a šplhá. Ve volné přírodě je schopen ulovit antilopy až 2x větší, než je on sám, těžko polapitelné damany, nebo ptáky až 3 m výskokem. „Na léto u něj plánujeme i komentované krmení a věříme, že to bude zajímavá podívaná,“ doplnil Haberland.

Foto: Zoo Děčín

Jméno karakal je odvozeno od tureckého slova „karakulak“, což znamená „černé ucho“. Karakal je samotářská šelma bránící si svoje teritorium. Loví většinou v noci, ale ani denní aktivita není výjimečná. V prostředí otevřené suché krajiny je karakal dokonale maskován svou srstí. Proto i zoo volila výsadbu v expozici a kolem ní tak, aby korespondovala co nejvíce s jeho domovinou. Životu v místech, kde je voda vzácností, je výborně přizpůsoben a velice účinně hospodaří s tekutinami obsaženými v potravě.  

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru