VIDEO: Jízda drážkou a pocit jako v hlubinném dole. Nová expozice u Mostu nabízí unikátní zážitek
Nová expozice v Kopistech u Mostu. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Most – Unikát pravděpodobně středoevropských rozměrů otevřeli v Podkrušnohorském technickém muzeu u Mostu. Jde o umělou důlní chodbu, ve které se projedete drážkovou lokomotivou.

„Takovou se nikde jinde nesvezete. Lidé při jízdě uvidí razící kombajny, stěnový kombajn a celý sortiment toho, co se v hlubině dělalo,“ říká ředitel muzeu Zbyněk Jakš.

„Všechno, co vidíte, je zachráněno z uhelného dobývání. To již na Mostecku neexistuje,“ uvedl předseda správní rady muzea Vlastimil Vozka.

Vybavení pochází z posledního hnědouhelného hlubinného dolu, který se nacházel ve stěnách lomu ČSA. Věci věnovala těžební firma Severní energetická ze skupiny Sev.en Energy. „Je to velmi zajímavá a krásná expozice,“ zhodnotil výsledek generální ředitel těžebních společností Petr Lenc. Připomněl, že hornictví je obor, který region postavil na nohy a jde o kapitolu, na kterou by se nemělo zapomínat ani při dalším vývoji české energetiky.

https://www.youtube.com/watch?v=QCaE8OSV5rs

Podkrušnohorské technické muzeum vzniklo v roce 2003 v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III v Kopistech u Mostu. Návštěvníkům umožňuje nahlédnout do historie dobývání a zpracování uhlí v centrální části severočeské hnědouhelné pánve. Atraktivní reálné expozice představují i rudné dobývání v Krušných horách.

Muzeum je otevřeno pro návštěvníky v sezóně od 1. března do 31. října Návštěvní dny jsou úterý až neděle, vždy od 9.00 do 15.00 hodin. V pondělí a ve státní svátky je zavřeno. Prohlídky začínají vždy v celou hodinu a jsou dlouhé 2 - 2,5 hodiny.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru