Kam na mašinky? ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka zahájilo turistickou sezónu
Zdroj: České dráhy
Výlety

Lužná u Rakovníka - Železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka zahájilo první dubnový víkend novou turistickou sezónu. Začíná se stylově jízdami parních vlaků s lokomotivou Všudybylkou (354.195) do Rakovníka a Nového Strašecí. Návštěvníci se mohou v muzeu těšit na řadu novinek. Milovníci cykloturistiky si budou moci nově vypůjčit kola z půjčovny ČD Bike. Část vnitřních expozic byla inovována a novinkou budou také speciální komentované prohlídky. Rozšíří se také spolupráce s Národním technickým muzeem. Při zakoupení vstupenky do muzea v Lužné získají zájemci slevu na vstup do depozitáře NTM v Chomutově.

V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka čeká na dospělé i děti největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Kromě parních lokomotiv zde návštěvníci mohou vidět také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu.

Chystá se atraktivní program pro návštěvníky

„Díky lepší epidemické situaci letos otevíráme muzeum v obvyklém termínu na začátku dubna. Expozice budou otevřené až do konce října. Pro železniční fanoušky chystáme v průběhu turistické sezóny atraktivní program. Chybět nebudou tradiční setkání historických vozidel, model víkend nebo jízdy do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově,“ říká Marek Plochý, ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka.

První jízdy historických vozidel jsou přichystané hned o prvním dubnovém víkendu. „Fanoušci historických vozidel, ale i rodiny s dětmi se mohou těšit na projížďky do okolí muzea. Na sobotu i neděli plánujeme dvě jízdy do Rakovníka a dvě do Nového Strašecí. Vlak sestavený z historických vozů poveze parní lokomotiva Všudybylka. V provozu bude i úzkorozchodná drážka s motorovou lokomotivou a vyhlídkovými vozy přímo v areálu muzea,“ doplňuje Marek Plochý.

Lokomotiva Všudybylka 354.195 (foto Jan Šnábl)

Lokomotiva Všudybylka 354.195 (foto Jan Šnábl)

Na návštěvníky muzea letos čeká několik novinek. „Hned od 2. dubna je otevřená nová cyklopůjčovna ČD Bike. Půjčovna bude zatím fungovat ve zkušebním provozu a kola bude potřeba zarezervovat na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Inovovali jsme také některé vnitřní expozice,“ popisuje Marek Plochý.

Novinkou je také možnost domluvit si speciální komentovanou prohlídku muzea. Ta je určena pro skupiny nejvýše pěti osob a návštěvníci si během ní prohlédnou několik stanovišť a strojoven aktuálně dostupných lokomotiv. Běžně jsou tyto lokomotivy uzamčené. „Rozšiřujeme také spolupráci s Národním technickým muzeem. Při zakoupení vstupenky do muzea v Lužné získají návštěvníci možnost slevy na vstup do depozitáře NTM v Chomutově a obráceně. Obzvlášť lákavé to bude o letních prázdninách, na kdy opět připravujeme pravidelné jízdy zvláštních vlaků mezi Lužnou a Chomutovem,“ vysvětluje Marek Plochý.

ČD Muzeum nově nabízí i možnost pronájmu zasedací místnosti pro 20 osob pro firmy či skupiny, a to včetně možnosti zajištění občerstvení nebo dopravy.

Na výlet i do okolí

Železniční muzeum ČD se nachází v sousedství stanice Lužná u Rakovníka a je snadno dostupné vlakem. Jeho návštěvu lze spojit s cestou do křivoklátských lesů, historického města Rakovníka nebo do dalších turistických cílů v okolí. Podrobné informace o ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka, aktuální otevírací době a nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkách www.cdnostalgie.cz.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru