Kouzlo světla rozzáří Louny světelným uměním
Monolith. Foto: Alexander Dobrovodský / Signal Festival
Co se chystá

Louny - V pátek 14. července ožije město Louny světelným uměním. Centrum a městské hradby rozzáří po setmění díla českých umělců. Návštěvníci uvidí sedm audiovizuálních instalací, včetně velkoformátového videomappingu, který bude mít v Lounech premiéru.

CELLS – fasáda Městské knihovny Dvojice vizuálních umělců František Pecháček a Pavel Mrkus speciálně pro Kouzlo světla a pro město Louny připravili videomapping nazvaný Cells. „Videoprojekce pro budovu městské knihovny představuje metaforu oblouku mezi viděním krajiny jako pozůstatku dávných masivních pohybů geologických hmot a uměleckým krajinářským romantismem. Formování přírodních útvarů, architektury i softwarových sítí probíhá podobně - celky se člení na elementární částice, buňky, schémata, fotony, bity. Knihovna jako klasický reprezentant lidského poznání, vědy a umění je ideálním objektem k rozehrání dynamického vztahu mezi exaktností a intuicí,” popisují tvůrci videomappingu. Hudbu k projekci vytvořil Ondřej Mikula.

MONOLITH – Hilbertova ulice Z více než tří tisíc LED kuliček se skládá instalace nazvaná Monolith. Stát bude v proluce vedle synagogy v Hilbertově ulici. Autorem je české studio Hyperbinary, které tvoří Amar Mulabegović, Jan Šíma a Martin Pošta. Obří monolit se skládá z 3328 kuliček, kdy každá je samostatným bodem kompozice, schopným zobrazit celé barevné spektrum. Ve střídajících se prostředích instalace evokuje dojem dynamického pohybu, a divákům tak zprostředkovává originální zážitek z nočního města plný světla a energie. Hypnotizující zvuk vytvořil světově známý skladatel z Bosny Billain. Dílo mělo poprvé premiéru v říjnu 2016 na SIGNAL festivalu.

URANIUM FIGURE – kostel Církve československé husitské Okna kostela Církve československé husitské v Jakoubkově ulici se zahalí do zelené záře. Přední český sklářský designér Rony Plesl tam zavěsí obří plastiku z uranového skla. Je složená z 35 trubic o délce 600 milimetrů a průměru 60 až 80 milimetrů. V každé z nich je zavedena zářivka svítící ve spektru UV, která dodává sklu intenzivní zeleno-žlutý signální jas. Vizuální prožitek navíc umocní intimní sakrální prostor a vystoupení pěveckého sboru. Uranium Figure mohli lidé poprvé obdivovat na festivalu světla SIGNAL v Praze.

AYAHUASCA – městské hradby Svět neznámých organizmů, které při bližším pohledu odhalují čilý mikroskopický život, představí multimediální sochař Jakub Nepraš. Plátnem pro videokoláž nazvanou Ayahuasca, opakující se ve dvouminutové smyčce a doprovázenou zvuky šumění a skřípení, budou městské hradby za Žateckou bránou.

SCHRÖDINGEROVA KOČKA – sklep Oblastního muzea Ve sklepení lounského muzea uvidí návštěvníci objekt složený z kočičí lebky a světelných zdrojů. Vytvořila ho Gabriela Prochazka. Tato instalace reflektuje tzv. Schrödingerovu kočku - myšlenkový experiment, někdy popisovaný jako paradox, který definoval rakouský vědec Erwin Schrödinger v roce 1935. Vidíme část mrtvé kočky, které je dán nový život pomocí světelných zdrojů – její tělo je zrekonstruované ze zářivkových trubic a LED žárovek, jen lebka zůstává původní. Lebky byly používány v době římské jako mravní zásada Memento Mori (latinsky: pamatuj, že jsi smrtelný), jež upozorňuje člověka na smrtelnost a pomíjivost pozemského života.

0207svetlo1

Schrödingerova kočka, autorka Gabriela Prochazka.

Autorem dvou instalací - HYPERBAROKO na Mírovém náměstí a ROMEO A JULIE za budovou městské radnice – je talentovaný umělec Jan Hladil, jehož Rezonátor se stal nejobdivovanější instalací loňského ročníku Kouzla světla.

Před Vrchlického divadlem se na několik hodin opět rozzáří piazzetta, která představuje návrh řešení prostoru s využitím geometrické kompozice Zdeňka Sýkory z roku 1962. Motiv vychází ze Sýkorou navržené protipožární divadelní opony, která zmizela při rekonstrukci divadla v letech 2001 – 2003. Úpravu prostranství město Louny svěřilo architektu Josefu Pleskotovi. Piazzettu budou moci návštěvníci obdivovat i z divadelního balkonu. Během večera bude otevřena také divadelní kavárna a ve foyer Spolek Sýkora 2020 připravil prezentaci projektu piazzetta.

VYFOŤ KOUZLO SVĚTLA A VYHRAJ!

Organizátoři přichystali pro návštěvníky také fotografickou soutěž na téma Světlo. Zachyťte libovolnou světelnou instalaci nebo atmosféru večera. Své snímky můžete zaslat buď e-mailem, nebo sdílet během akce na instagramu www.instagram.com/kouzlosvetla/, hastag #kouzlosvetla. Podmínkou je veřejný instagramový profil a připojte k příspěvku hashtag #soutezkouzlosvetla2017. Dále je nutné uvést název a krátký popis fotografie. Hodnotné ceny věnovala společnost Nikon, ve hře je fotoaparát Coolpix A300 a poukaz na fotografický kurz Nikon školy.

PROGRAM

Doprovodný program začne na Mírovém náměstí ve 20.00 hodin, čekání na tmu zpříjemní hudební vystoupení skupiny Jazz Case. Již od 20.00 hodin si diváci mohou prohlédnout videoinstalaci Gabriely Prochazka ve sklepě Oblastního muzea, navštívit výstavu Jana Márii Valta v Galerii města Loun ve Vrchlického divadle nebo také vystoupat na věž chrámu sv. Mikuláše. Slavnostní zahájení festivalu proběhne náměstí ve 21.15 hodin, v půl desáté večer se rozzáří světelné instalace a projekce. Festival skončí o půlnoci.

Program s mapkou festivalu si návštěvníci mohou vyzvednout od 7. července v Městském informačním centru na Mírovém náměstí a také v den konání festivalu u pořadatelů na všech stanovištích. Projekce a videomapping se budou několikrát opakovat, prohlídku mohou návštěvníci začít na kterémkoli místě a během festivalu budou mimořádně do 24.00 hodin otevřené některé podniky v centru města. Jejich seznam je také uveden na mapce.

Festival připravuje Spolek Sýkora 2020 ve spolupráci s kulturními institucemi města Loun. Akce se koná díky finanční podpoře Nadace ČEZ a řady dalších sponzorů a dárců.
Kompletní program, včetně seznamu umělců a pravidel fotografické soutěže, najdete na www.kouzlosvetla.cz.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru