Bílina - V sobotu 5. září 2015 proběhne v Bílině Den horníků. Městské oslavy se vrací zpět do centra města a program bude probíhat na Mírovém náměstí. K přesunu oslav z lázeňského areálu zpět na Mírové náměstí vedlo město Bílina několik důvodů.

Den horníků bude v centru Bíliny. Foto: MÚ Bílina

"Prvním z nich bylo, že v lázeňském areálu se koná každoroční květnový jarmark. Ten bývá hojně navštěvován nejen občany Bíliny a i lidmi z okolních měst. Jeho program je pestrý a vyvážený. Tím, že se v areálu lázeňského parku po několik let konaly i zářijové oslavy Dne horníků, jejichž program nebyl natolik bohatý, se mezi lidmi ve městě vžilo, že se jedná o další „jarmark" v menším a „chudším" podání. Den horníků nebyl tolik navštěvován a nám to přišlo škoda. Nechceme v Bílině dělat dva „jarmarky" – jarní a podzimní, ale dvě různé a na sobě nezávislé akce. Každou s jiným duchem, programem i cílem. Druhým důvodem pak bylo to, že máme snahu oživit náměstí a okolí a s tím i kulturní život v centru města. Slavnosti Dne horníků chceme směřovat spíše historicky a tematicky než jarmarečně, chceme využít spolupráci s místními organizacemi, církví, ale i velkými firmami a zaměstnavateli nejen v oblasti hornictví. Inspirací pro letošní rok je zejména století páry a největších vynálezů," říká místostarostka města Bílina Zuzana Bařtipánová.

Letošní program městských oslav je pestrý a každý by si měl v něm najít to své. Pro děti i dospělé připravuje KC Kaskáda, Historický spolek Bíliny i Obec baráčníků a další partneři pestrý program soutěží a her, koncerty, divadelní představení, výstavu spojenou s hornictvím a geologií okolí města.

"Bude připravena například autogramiáda knihy „Historie a budoucnost hornictví na Bílinsku a Duchcovsku" pana Zdeňka Dvořáka, geologa Severočeských dolů. Budeme moc rádi, když se lidé zapojí již do slavnostního průvodu v čele s hornickou kapelou a císařem Kamínkem, který bude vycházet od pivovaru v sobotu 5. září v 9.45 hodin nebo začnou svůj den již v 9.00 hodin na mši za Svatou Barboru v kostele na Mírovém náměstí. Na všechny se budeme těšit na Mírovém náměstí od 10 hodin, kdy budou městské slavnosti Dne horníků oficiálně zahájeny," dodává místostarostka Zuzana Bařtipánová.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru