Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Ústecký kraj – Období čtyř neděl před Štědrým dnem patří době adventu.  První adventní neděl letos vychází na 3. prosince, poslední na 24. prosince. Lidé se připravují na Vánoce, úklidem, sháněním dárků, či pečením vánočního cukroví, přitom advent má být především období klidu, rozjímání, dobročinnosti a zklidnění. Na adventním věnci se postupně zapalují svíčky, to je jedna z mnoha adventních tradic. Novou tradicí může být i cestování mezi městy v tomto předvánočním období.  

Proč tedy právě v období adventu nevyrazit na „adventní turistiku“ a neprohlédnout si města v našem kraji v jejich největší kráse? Užijte se tak v plné míře krásnou atmosféru vánočních trhů, zjistěte, kde mají ten největší, nejhezčí, či nejlépe nazdobený vánoční strom, a užívejte kulturní akce, které tam pro vás na toto období připravili.

Přinášíme přehled kulturních a společenských akcí, nejen v jednotlivých městech Ústeckého kraje: 

MOSTECKO

Most

V Mostě byly Vánoční trhy již zahájeny, budou se konat až do 31. prosince denně od 10 do 18 hodin na 1. náměstí. Bude je doprovázet  bohatý kulturní program, rozsvěcení stromu první adventní neděli. První prosincový den dojde k Předání světla svaté Barbory. 3. prosinec bude v Mostě Den svatého Mikuláše, 5. prosince se můžete těšit na Mikulášská tramvaj, 10. prosince na Čertovskou show, 17. prosince Christmas Night Run, 23. prosince Betlémské světlo, na Štědrý den si nenechte ujít Půlnoční mši a chybět nebude ani Silvestr.

Za Mikulášskou nadílkou zavítejte do nákupního centra Central Most v pondělí 5. prosince od 16:00. V teple, klidu a vánoční atmosféře zde určitě potkáte Mikuláše, čerta a anděla. Pro návštěvníky bude připravený i bohatý doprovodný program včetně zajímavého workshopu. Hlavním programem bude mikulášská nadílka, která se bude konat po 16:00 hodině. Tu doplní čerti o suchý led, aby vytvořili pekelnou atmosféru. Chybět nebude ani animační program, kde si děti zatančí, zazpívají a zasoutěží s anděly. Kromě velmi oblíbeného malování na obličej, se budou děti a jejich rodiny moct vyfotit u vánoční fotostěny. Atmosféru dotvoří vánoční svařák a dětský punč, který budou mít členové aplikace Můj Central zdarma. O dalších akcí, které se v Mostě uskuteční jsme psali zde.

Litvínov

Také v Litvínově připravilo město pro návštěvníky bohatý adventní program. Ke zhlédnutí bude několik výstav, včetně výstavy nazdobených vánočních stromů, bude se konat Fler jarmáreček, od 4. do 23. prosince se budou na náměstí Míru konat Vánoční trhy. K rozsvěcení vánočního stromu dojde 4. prosince v 17 hodin. Mikulášskou tramvají se budete moci svézt 5. prosince na okruhu Obchodní dům – Citadela v době od 14.25 do 18.45 hodin. Nachystáno je i několik koncertů, představení, 16. prosince můžete spatřit také na Mírovém náměstí Živý betlém, a další den Andělské Vánoce. Program je pestrý až do Štědrého dne a poslední prosincový den nebude chybět Silvestr. Kompletní program najdete v letácích níže. 

Mariánské Radčice

Zavítejte také do Mariánských Radčic na Mostecku, kde si v sobotu 2. prosince můžete užít Mariánské Vánoce v krásném prostředí ambitu kostela Panny Marie Bolestné od 10 hodin. Zjistíte, jak obyvatelé Mariánských Radčic vytvořili nejkrásnější betlém na světě, od 16 hodin si užijte sólový a sborový koncert a další vystoupení, od 17 hodin bude rozsvícen vánoční strom. Více najdete níže v letáku.

CHOMUTOVSKO

Chomutov

Chomutovské Vánoce začnou 2. prosince, kdy se otevřou brány Vánočního trhu v městském parku a také ledová aréna. Dne 3. prosince bude na náměstí 1. máje rozsvěcen vánoční strom, na štědrý den se pak můžete těšit na Živý betlém v městském parku. Kromě toho město přichystalo pro návštěvníky i řadu dalších kulturních akcí.

Kadaň

V Kadani se můžete těšit na Advent již od 2. prosince, kdy se na Mírovém náměstí otevře v 10 hodin Adventní tržiště. Kromě jiného se můžete těšit na Daniela Hůlku s kapelou, i ohňostroj. Od 3. prosince si nenechte ujít ve Františkánském klášteře Vánoce Svatého Františka, Mikuláš přijde za dětmi na Mírové náměstí 5. prosince, v sobotu 9. prosince bude na Mírovém náměstí probíhat Flerjarmark. Těšit se také můžete na čtyři adventní koncerty. Kompletní program najdete níže v letácích:

Klášterec nad Ohří

V Klášterci nad Ohří budou rozsvěcovat vánoční strom 3. prosince. K té příležitosti je připraven i stánkový prodej bohatý kulturní program, jenž začne v 15 hodin vystoupením Jana Venase, s historickými a vánočními písněmi. Další program najdete níže na letáku. Kromě akce Rozsvícení vánočního stromu můžete navštívit od 13 do 17 hodin vánoční dílničky v Galerii Kryt. Klasický svařák, který neodmyslitelně patří k vánočním svátkům, budete moci ochutnat ze zbrusu nových porcelánových hrnečků, které budou vyzdobeny novým vizuálem města Klášterec nad Ohří. V tomto případě neváhejte, protože hrnečků bude k dostání pouhých 500 kusů, samozřejmě zdarma.

LOUNSKO

Louny

V Lounech se rozsvítí vánoční strom na Mírovém náměstí v sobotu 2. prosince. První prosincovou sobotu zde budou také probíhat adventní farmářské trhy, a to v době od 8 do 12 hodin, od 15 hodin vystoupí mateřské školy a od 17.30 hodin je nachystán koncert ZUŠ Louny a jejich hostů. Samotné rozsvícení stromu proběhne v 18 hodin. Program bude dále pokračovat vystoupením Adama Mišíka. Celý den zde budou procházet andělé na chůdách s čarovnými lampami a saněmi. Další akce v Lounech v době adventu najdete zde.

Žatec

Oblíbené rozsvícení vánoční stromu a další výzdoby v centru města bude dne 3. prosince v 18.10 hodin na náměstí Svobody spolu s doprovodným programem vyvrcholením první adventní neděle v Žatci. Chybět nebudou ani trhy, či ukázky historických řemesel. Vystoupí 

děti ze škol a školek, včetně žáků základní umělecké školy a The Little bit Band. O víkendu jsou připravené také adventní trhy ve Dvoře u svatého Jakuba nebo v Chrámu Chmele a Piva. V týdnu pořádá regionální muzeum tradiční Vánoční jarmark ve Staré papírně. Čekají vás tu i další adventní akce.

Podbořany

V Podbořanech se konají tradiční vánoce v muzeu v sobotu 2. prosince od 9:00 do 13:00 hodin. Těšit se můžete na tvořivé dílny, pohádkové čtení, zdobení perníčků, pouštění skořápkových lodiček, zlatého kapříka, schránku pro dopis Ježíškovi a další.

Postoloprty

Adventu v Postoloprtech přivítají v sobotu 2. prosince, kdy také dojde k rozsvěcení vánočního stromu, a budou se konat adventní trhy. Přijede soubor Karmína a zavítá tam i zpěvačka Vladivojna La Chia s violoncellistkou Terezou Kovalovou.

TEPLICKO 

Teplice

Teplické Vánoce začnou v sobotu 2. prosince od 14 hodin na náměstí Svobody akcí Na synkopách do Vánoc. Vánoční strom zde bude slavnostně rozsvícen v neděli 3. prosince v 17 hodin. Město Teplice nachystalo bohatý program až do Štědrého dne. Kompletní přehled najdete v letáku níže.

Krupka

Přijďte si užít Vánoční jarmark s vánočním průvodem, divadelním představením, vystoupením dětí a rozsvěcením vánočního stromečku, před městský úřad, 3. prosince od 12 do 17 hodin. 

Duchcov

I v Duchcově začne advent rozsvícením vánočního stromu na vánočním trhu v neděli 3. prosince. Slavnostní rozsvícení bude předcházet pohádka Divadla Krabice Teplice, Vánoce u ježků. V 13.50 hodin se předvedou děti ze ZUŠ I. Kawaciuka, v 14.20 zapěje Duchcovský pěvecký sbor. V 15.00 hodin vystoupí Krušnohorská dudácká muzika, v 16.00 hodin děti z MŠ a ZŠ Duchcov. K rozsvícení stromu dojde v 17 hodin a bude následovat troubení vánočních fanfár. K vidění budou také andělé na chůdách. 

LITOMĚŘICKO

Litoměřice

Na Mírovém náměstí v Litoměřicích se můžete na vánoční trhy těšit od 8. prosince a budou probíhat až do 23. prosince.  Vánoční strom v Litoměřicích rozsvítí v neděli 3. prosince v 18 hodin, s doprovodným programem začínajícím od 14.00 hodin na Mírovém náměstí. I zde nachystali pro návštěvníky kulturní program, kde nebudou chybět koledy, pohádky, soutěže a hudební produkce. I letos zde bude k dispozici oblíbené Ježíškova pošta. Návštěvníky jistě potěší i příjezd vánočního kamionu. V 17.00 hodin vystoupí Kamila Nývltová, v 18 hodin bude následovat na pódiu kapela Voice.

Lovosice

V Lovosicích také rozsvítí vánoční strom v neděli 3. prosince, na Václavském náměstí. Nachystán je bohatý program. Těšit se můžete od 14 hodin na Mikulášskou pohádku s nadílkou Divadla Na Klice, v 15 hodin vystoupí žáci místní umělecké školy, následovat bude v 15.30 hodin Lovosický chrámový sbor sbor, v 16 hodin se představí 1. ZŠ Lovosice Koťata & Koťátka a sbor 4. ZŠ Lovosice Školáček. V 17 hodin budou pokračovat Vánoce s Frankem Sinatrou a v 18 hodin bude rozsvícen vánoční strom s Podřipským žesťovým kvintetem.  

Štětí

Ve Štětí se Advent ponese již od prvního prosincového dne. Rozsvícení Vánočního stromu se uskuteční 1. prosince v 18.00 hodin. Doprovodné kulturní akce začnou v 15.30 hodin. I v tomto městě se můžete těšit na Vánoční trhy od 9.00 hodin na Novém náměstí ve Štětí. V prosinci se budou konat již tradiční koncerty s Podřipským žesťovým kvintetem, a to v neděli 10. 12. od 11.00 u kašny na pěší zóně a v neděli 17. 12. od 11.00 u Vánočního stromu na Novém náměstí. V sobotu 9. 12. to bude Pekelná šou s Krampus čerty na Novém náměstí od 18.00. Ve středu 13. 12. Vánoční koncert žáků ZUŠ Štětí (17.00) a Benefiční koncert pro Hospic sv. Štěpána v Litoměřicích na sále KS Štětí v 18.00. V neděli 17. 12. od 15.30 v kině Sváťovo loutkové dividlo s pohádkou Jak kočička s pejskem slavili Vánoce. V úterý 19. 12. od 18.00 Vánoční koncert Severočeské harmonie Štětí, mažoretek Queens Štětí na sále KS Štětí. 25. prosince je nachystána Štěpánská zábava v sále KS od 20.00 - hraje Baťa & Kalábůf něžný beat, 31. prosince nebude chybět Silvestrovský ohňostroj na nábřeží u Labe, v 18.00 a Silvestrovská zábava v sále KS od 20.00 - hraje Jack Daniels Band. Kompletní Vánoční program ve Štětí najdete v letáku níže.

Lovosice

Vánoční strom se v lovosicích rozsvítí 3. prosince na Václavském náměstí. Program začne od 14 hodin. Těšit se můžete na vystoupení lovosických sborů, vánoční trh, živý betlém (Adélčin dvoreček) a rozsvícení vánočního v 18. hodin.

Roudnice nad Labem

V Roudnici nad Labem se na Karlově náměstí v neděli 3. prosince uskuteční adventní trhy, které vyvrcholí prvním rozsvícením letošního vánočního stromu. Program začíná v 10.00 hodin, rozsvícení stromu je naplánováno na 17.15 hodin.

DĚČÍNSKO

Děčín

Vánoční program v Děčíně se odehraje před městskou knihovnou. Chybět ale nebudou trhy na Husově náměstí nebo oblíbené středeční zpívání. Letošní novinkou bude betlém v Křížové ulici. Ta se promění na vánoční uličku. První adventní víkend je tradičně spjat s rozsvícením vánočních stromů a tak se stane i letos. Program odstartuje sobotním Food festivalem za doprovodu například skvělého Ondřeje Rumla. V neděli je kromě sletu andělů připraven také koncert Pěveckého sboru gymnázia a Vánoční koncert pro Děčín teplické konzervatoře. Chybět nebudou ani oblíbené pohádky pro děti nebo tvořivé dílny. Celý pestrý adventní program včetně stánkařů je letos kompletně v režii města a bude probíhat na různých místech. Skvělou atmosféru si lidé budou moct vychutnat po celou dobu adventu v Křížové ulici. Budou zde stánky s občerstvením a drobnými dárky, fotopoint, dřevěný betlém a oblíbený zpívající strom. Další vánoční stromy se rozsvítí na Masarykově náměstí, v Křížové ulici, na Husově náměstí, před hlavním nádražím a také na Pastýřské stěně

Krásná Lípa

Program letošní 1. adventní neděle dne 3. prosince v Krásné Lípě na Křinickém náměstí před aparthotelem Lípa budou zahájeny ve 14:00 otevřením stánků s vánočním zbožím, stánků se zbožím dětí z MŠ, ZŠ a dětí z dětského domova. Současně se v aparthotelu Lípa otevře výstava Krásnolipských betlémů a začne sběr figurek do nového městského betlému. Od 14:15–14:45 na náměstí vystoupí děti z dětského domova a základní školy. Následovat je budou další vystoupení: od 15:00 Inky Rybářové a od 16:00 Krásnolipského komorního sboru, sborečku Motýlci a tria LoDaTe. Rozsvícení vánočního stromu se plánuje na 17:00 a od 17:30 se dění přesune do kostela svaté Máří Magdalény, kde zazní koncert Ivety Hejdukové. 

ÚSTECKO

Ústí nad Labem

Ústecké Vánoce začnou v neděli 3. prosince a program bude opravdu bohatý až do konce letošního roku. Těšit se můžete na koncerty, představení, Krampus show, a mnoho dalšího. Kompletní program Ústeckých Vánoc najdete zde a také níže v letácích.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru