Co se děje za plotem u divadla? Nakoukněte s námi
Oplocený prostor před divadlem, místo návštěvníků se tam nyní pohybují stavební stroje. Foto Libor Želinský
Louny

Louny - Prostor před divadlem v Lounech je obehnán vysokým neprostupným plotem, ale přesto se můžete podívat, jak to tam nyní vypadá, díky naší fotografii. Dělníci na místě rozebrali dlažbu a na náměstíčku před divadlem postupně vybudují umělecký obrazec, který připomene památku lounského výtvarníka Zdeňka Sýkory a bude poctou k jeho blížícímu se výročí 100 let od jeho narození.

Nová dlažba před divadlem bude vytvořena přesně podle díla Zdeňka Sýkory z roku 1962, které umělec tehdy vyprodukoval pro oponu divadla. Tato opona se ovšem později ztratila někdy v době kolem 80. let, kdy bylo divadlo uzavřeno kvůli havarijnímu stavu a řadu let čekalo na přestavbu.

Prostor před divadlem vznikne podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Iniciátorem byl spolek občanů a umělců s názvem Sýkora 2020. Hlavním investorem je město Louny. Celkové náklady pro město po sečtení příjmů a výdajů činí asi sedm milionů korun. Přispěli i dárci ve veřejné sbírce, manželka Zdeňka Sýkory, Nadace Charty 77 i mnoho dalších sponzorů. Ve veřejné sbírce dárci dohromady poskytli 1,4 milionu korun. Město požádalo ještě také o dar Skupinu ČEZ, a to ve výši jeden milion korun. O tomto daru ještě nebylo rozhodnuto. Skupina ČEZ ovšem už dříve poskytla dar na projektovou dokumentaci ve výši 200 tisíc korun.

Dílo má být slavnostně odhaleno letos 3. listopadu. Zdeněk Sýkora, světoznámý výtvarník a učitel na Univerzitě Karlově, se narodil v únoru 1920 v Lounech a zemřel v roce 2011 rovněž v Lounech.

Prostor před divadlem je nyní pro veřejnost nepřístupný. Do divadla se chodí bočním vchodem z ulice Osvoboditelů. V divadle ovšem dnes večer proběhnou poslední představení a pak začnou prázdniny. Další kulturní akce na pódiu bude následovat až 20. září, kdy začne nová divadelní sezona.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru