OBRAZEM: Příznivci cvičení v Lounech mají novou posilovnu v parku
Venkovní posilovna v Lounech. Foto: Oldřich Hájek
Louny

Louny – Svalnatí mladí muži s vizáží studentů a sportovními postavami visí na hrazdě, dělají shyby, pažemi přitahují posilovací stroje. Tváře jim osvěžuje lehký letní větřík, nad hlavami zpívají ptáci, šustí listí ze stromů, mezi nimiž prosvítá slunce a modrá obloha. Mladíci cvičí pod širým nebem v parku v Lounech, kde nedávno byla otevřena nová venkovní posilovna pro tzv. workout cvičení.

Workout posilovny ke cvičení na strojích venku pod širým nebem v posledních letech hojně vznikají v řadě míst na severu Čech. K dispozici jsou například v Litvínově, Mostě, Žatci, v Lounech. Ve městě na Ohři jich je dokonce hned několik – ta v parku na výstavišti je z nich nejmladší. Stavěla se od loňského podzimu a na plný provoz „najela“ letos na jaře. Podobné to bylo z hlediska termínů i s novým workout cvičištěm v Žatci v prostoru u Chaloupky a zimoviště labutí u řeky, jež bylo otevřeno v závěru května.

Zatímco ve světě jsou venkovní areály určené pro příznivce posilování běžnější, u nás se začaly stavět a rozvíjet až v posledních několika letech. „Poprvé jsem venkovní posilovnu viděl někdy kolem roku 2005 v Kyjevě, kde jsem byl na letní prázdninové cestě po Ukrajině. Bylo to v městském parku mezi stromy na břehu Dněpru, součástí sportovního a rekreačního areálu byla i rozlehlá plovárna. V parku byla pravá posilovna s činkami, stroji, lavicemi a desítkami nadšenců, kteří tam cvičili. U nás tehdy ještě nic podobného nebylo, cvičilo se jen v uzavřených halách. Jsem rád, že tyto posilovny už pronikají i k nám do ČR. Cvičení venku v přírodě za dobrého počasí přes léto má oproti tělocvičně svou zvláštní pěknou atmosféru,“ popsal Marek Novák, jeden z příznivců cvičení pod širým nebem a sportování všeobecně.

Jiný student, Matěj Vích, byl před čtyřmi roky pozván na besedu na lounskou radnici k povídání s vedením města, které si pravidelně zve osmnáctileté čerstvě dospělé mladé lidi a debatuje s nimi o tom, co by se ve městě mělo změnit či zlepšit, jak vnímají mladí občané město Louny ze svého pohledu. A právě na této besedě s dalšími studenty padl návrh na možnost vybudování workoutového cvičiště někde v prostoru výstaviště. Matěj Vích patřil k iniciátorům a podporovatelům této myšlenky. I proto, že má partu kamarádů, kteří se rádi věnují tomuto druhu sportování, jak tehdy uváděl. Kluci, kterým je dnes kolem dvaadvaceti, ale i další aktivní sportovci, tak dostali od města pěkný dárek. Nové workout cvičiště je součástí celkové revitalizace výstaviště a parku, která probíhá v několika etapách.

Bez zajímavosti není ani ekonomická stránka věci: zatímco v klasické „kryté“ posilovně zaplatíte za vstup kolem stokoruny, venku v parcích můžete cvičit od jara do podzimu zadarmo. Oproti tělocvičnám chybí snad jen možnost sprchy po cvičení, ale když je pěkné léto, tak i s tím si největší nadšenci poradí: dá se skočit do řeky, která v Lounech i Žatci je „hned vedle“. Blízko u obou míst jsou také koupaliště. Přejeme pěkné sportování a zajímavé zážitky!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru