Tip na výlet: Petršpurk alias Petrohrad, zřícenina na Podbořansku
Zřícenina hradu Petršpurk - Petrohrad. Foto Libor Želinský
Louny

Petrohrad – Kruhové zbytky hradní věže s „propastí“ pod nohama, o kus dál starou zeď se zbytky schodiště, kterým se dá stále vystoupat na vyhlídku, a o tři sta let později postavenou Kapli všech svatých, která je v nejzachovalejším stavu – to vše nabízí zřícenina hradu Petrohrad, dříve zvaného Petršpurk, ležící na kopci v lese nad stejnojmennou obcí nedaleko Podbořan, Blatna a Lubence.

Může to být romantický výlet s dobrodružným přespáním jako za starých časů trampingu, ale i pěkná procházka na jedno odpoledne pro turisty s dětmi. Zřícenina nabízí řadu možností. Od zámečku s léčebnou se vydáte s batohem nahoru, k hradu vede značená cesta. Les postupně trochu houstne a kopec je kapku příkřejší, ale výstup netrvá dlouho a za patnáct dvacet minut jste na místě. U hradu je připravena tabule s informacemi, odpočívadlo s krytým přístřeškem a lavičkou pro pohodlné snědení svačiny. Ale také i třeba ohniště pro opečení buřtů či loučka pro případné karimatky a spacáky.

Hrad pochází ze 14. století a jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky. Původně se jmenoval německy – Petersburg (Petrův hrad), což někteří čeští lidé v okolí později prostým fonetickým postupem „překřtili“ na Petršpurk. Nejnovější český název Petrohrad se ujal až ve 20. století. Vydejte se na něj podívat, je to pěkná procházka se zajímavými zážitky i hezkou přírodou v okolí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru