OBRAZEM: Na náměstí v Žatci stojí nové dřevěné stánky. Neuhodnete, kdo je vyrobil
V centru Žatce jsou nové dřevěné stánky, vyrobili je odsouzení v Novém Sedle. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Dva nové dřevěné stánky, které budou sloužit i během blížícího se adventu, stojí od včerejšího dne v centru Žatce. Pro město je vyrobili odsouzení z Věznice Nové Sedlo, odkud byly včera oba stánky přivezené.

Město za ně věznici zaplatí 64 tisíc korun, což je pouze cena materiálu. Radnice tak nejen ušetřila peníze za výrobu na míru, ale navíc získala stánky, jimž nelze nic vytknout. „Jsme maximálně spokojení. Ve věznici si s nimi dali velkou práci a mysleli na všechno, takže jsou i velmi dobře uživatelsky vybavené. Nechybí třeba ani věšák,“ chválila práci odsouzených starostka Žatce Zdeňka Hamousová. Stánky si při převzetí prohlédla přímo ve věznici, kde ji provázel ředitel Miroslav Špalek.

Samotná výroba dvou dřevěných stavbiček trvala asi dva měsíce a přímo se na ní podílelo pět odsouzených. Jeden z nich je vyučený truhlář, další čtyři v roli pomocníků si práci s dřevem rychle osvojili. Celou práci v truhlářské dílně řídila dvojice vychovatelů Josef Michl a Jiří Kopecký.

Oba domečky nyní stojí vedle kašny u příjezdu na náměstí. „Stánky bude mít k použití po celý adventní týden divadlo, my je využijeme 13. prosince na akci Tradiční české vánoce a 15. prosince na Adventní setkání se zvony. Pak budou stánky přesunuté ke kluzišti, kde budou stát celou dobu, dokud se bude bruslit,“ vysvětlila Sabina Řezáčová z Turistického a informačního centra žatecké radnice.

2011zatec3

Nové stánky na náměstí Svobody. Foto: město Žatec

Dva nové stánky budou sloužit společně se čtyřmi staršími dřevěnými domečky. Město Žatec a Věznice Nové Sedlo už zároveň jednají o tom, že by odsouzení vyrobili v příštím roce další dřevěné stánky.

Věznice s městem spolupracuje dlouhodobě, ale nejen s ním. Čeradice díky pomoci věznice zpřístupnily veřejnosti venkovní veřejnou knihovnu, ve Staňkovicích odsouzení pomohli s přestavbou a vybavením knihovny, mateřská škola v Tuchořicích byla dovybavena výukovými pomůckami. Spolupráce je přitom vždy výhodná pro všechny.

„Odsouzení v rámci pracovní terapie získávají pracovní návyky, ale smysluplná práce jim pomáhá v náhledu na jejich život, kdy součástí byla trestná činnost. Práce v dílně pro některé odsouzené je prvním zaměstnáním, kdy vidí výsledky své práce a s oceněním si uvědomují, že život v rozporu se zákonem není ta správná cesta. Město a obce regionu cení vstřícnost vedení věznice a šikovnost rukou odsouzených, protože do finálních výrobků jsou promítnuty jen náklady na materiál. Výroba prodejních stánků se zařadila mezi zatím největší akce truhlářské dílny nejen co do technologické náročnosti,“ uvedla mluvčí věznice Eva Koreneková.

2011zatec2

Starostka Zdeňka Hamousová a ředitel Miroslav Špalek. Foto: město Žatec

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru