OBRAZEM: Obyvatelé města mezi historickými osobnostmi. Muzeum ukázalo žatecký betlém, návštěvníky pobavil
Muzeum ukázalo žatecký betlém. Je malý (zatím), ale náš. 3x foto: město Žatec
Louny

Žatec - K obvyklým předvánočním akcím a výstavám letos přidali pracovníci Regionálního muzea K. A. Polánka jednu neobvyklou: Ve spolupráci s veřejností připravili originální žatecký betlém. Je v něm asi tak půl stovky osob ze Žatce, současných obyvatel i historických osobností, ale může se dál rozrůstat. K vidění je v muzeu až do konce prosince.

Betlém je tradiční symbol Vánoc, do 19. století byl dokonce tím hlavním symbolem, který pak převzal stromeček. „Některé oblasti jsou svými betlémy vyhlášené, třeba Orlickoústecko, své betlémy mají i některá města v okolí. Žatec žádný dosud neměl, tento handicap jsem se rozhodli odstranit,“ uvedla ředitelka Polánkova muzea Radmila Holodňáková při včerejším představení nového díla.

Hlavně a především má žatecký betlém pobavit, což se povedlo, jak ukázala už jeho premiéra. Několik desítek lidí si ukazovalo, koho zná. „To je hlavní smysl, aby lidé našli sebe, své sousedy, své známé. Betlém má ale i edukativní význam, můžeme ho ukazovat třeba i školám – například před chmelničkou je socha lva a císaře Josefa II., představujeme tak místo, které prošlo výraznými změnami,“ vysvětlila ředitelka muzea.

0712betlem1

Základem pro betlém se stalo malované žatecké náměstí, jehož autorkou je žatecká malířka Iva Mottlová. Figurky navrhla pracovnice muzea Monika Merdová. Na figurkách jsou pak obličeje žateckých obyvatel – pracovníků muzea, spolků, rodin. Na některých postavičkách je vidět, že jsou dílem dětí a rodičů. Nechybí ani postavičky ze žateckých dějin, včetně těch legendárních, jako je socha Boreše. A kdo by tápal, kdo je kdo, pomůže mu seznam osob, jakýsi manuál betlému.

Další figurky jsou vítány. Lidé je mohou nosit ještě teď v prosinci, nebo až po Novém roce. „Betlém má určitě potenciál se rozšiřovat, chceme ho ukázat i příští rok. A když se výrazně zvětší počet postaviček? Místa je tam zatím dost. Ale my jsme schopní se přizpůsobit a když bude o hodně větší, určitě mu najdeme odpovídající prostor, kam se vejde,“ dodala Radmila Holodňáková.

0712betlem2

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru