Děti z mateřinek se v parku při Dni Země bavily, ale také učily vztahu k přírodě
Předškoláci se v parku při Dni Země bavili, ale také učili vztahu k přírodě. 2x foto: Město Žatec
Louny

Žatec - Stovky dětí z mateřských škol v Žatci i okolních obcí se ve čtvrtek dopoledne bavily, ale také něco naučily v rámci Dne Země 2019. V parku pod nemocnicí jej uspořádal Městský úřad Žatec s celou řadou dalších partnerů.

Hlavním smyslem každoroční akce je ukázat dětem, jak je možné chránit přírodu nebo jak zachraňovat člověka. „Důležité je, že všechno se děje formou hry, aby to děti bavilo,“ zdůraznila hlavní organizátorka Alena Kubíčková, která má na radnici na starost odpadové hospodářství a ochranu ovzduší.

K největším zážitkům patřilo, když si děti zblízka prohlížely činnost popelářského vozu nebo když si mohly vlézt do blikající sanitky. S touto zábavou ale bylo spojené i poučení – zároveň se na těchto stanovištích dozvěděly, jak se třídí odpad nebo dělá nepřímá masáž srdce.

Velkou pozornost děti věnovaly zvířatům – pes vězeňské služby ukázal, jak umí vyhledávat věci, záchranářský pes, jak hledá ztracené lidi nebo jak se učí různým povelům. Tradičním lákadlem ke stánku společnosti Ekolamp jsou suchozemské želvy. „Tyhle pocházejí ze severu Řecka. Jestlipak víte, čím se živí?“ zaujal děti Petr Janda povídáním o želvách a přilákal tak jejich pozornost.

2504denzeme2

I zástupcům společnosti Elektrowin se povedlo děti zapojit do diskuze. „Co uděláte s věcmi (na elektřinu), když se porouchají?“ „Dáme je do opravy,“ zněla odpověď. „Správně. A když nejdou opravit? Jakou barvu má nádoba na elektrodpad?“ pokračovalo nenápadné zkoušení. Ani zde ale nechyběla zábava v podobě skákání „panáka“.

Na jiných stanovištích se děti věnovaly luštění, skládání puzzle, například v případě infocentra nebo městské policie. Nebo hledání žížal. „Když se všechno rozloží, můžeme pak v tom kompostu žížaly najít,“ dozvěděli se například přeškoláci u stanoviště Odboru místního hospodářství a majetku, který se letos Dne Země zúčastnil poprvé a nenápadnou formou u dětí propagoval nádoby na biologický odpad nebo kompostování.

Den Země pořádá radnice se svými partnery každý rok, místem konání bývá vedle parku i klášterní zahrada. Smysl je jednoduchý – od útlého věku učit děti, jak se mají chovat k přírodě, k jiným lidem, jak pomáhat životnímu prostředí i svým blízkým nebo kamarádům. A formou hry získávat vztah k třídění odpadu, k pořádku kolem sebe a k pozornosti vůči svému okolí.

(KAS)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru