NAPSALI JSTE NÁM: Puč v Novém Sedle - do křesla starosty se vrací Petr Sýkora
Zasedání zastupitelů.
Louny

Nové Sedlo - Ve středu 24. dubna 2019 proběhlo na sále myslivny v Břežanech jednání zastupitelstva. Šlo o první jednání mimo střediskovou obec, kdy vítězné hnutí vzešlé z podzimních voleb plnilo svůj předvolební slib konání výjezdních zasedání i mimo Nové Sedlo. Starosta obce Jaroslav Zídek velký počet přítomných občanů přivítal, poděkoval za účast a zájem o věci veřejné a ujal se vedení schůze.

Při návrhu programu obsahující například řešení nevhodného stavebního provedení komunikace u novostaveb však přišel šok - doposavadní "opoziční" zastupitelka Aschenbrennerová navrhla zrušení všech bodů s výjimkou rozpočtové změny a navrhla body odvolání současného a volbu nového starosty a finančního výboru. To vše za přispění hlasu místostarosty Kamila Dostála vzešlého z řad vítězného hnutí "Sedlo2018.cz", který však nečekaně přeběhl na druhou stranu.

"Nejvíc mě mrzí, že mi o svém záměru pan místostarosta, moje pravá ruka, nic dopředu neřekl. Nic špatného jsem neprovedl a nechápu, proč se mi nebyl schopen podívat do očí nebo alespoň zavolat." Sdělil končící starosta. Snaha o odvolání starosty vyvolala dlouhou diskusi přítomných občanů, kteří návrh na odvolání nesli s nelibostí a ptali se na důvody náhlé změny politického kurzu místostarosty. Vždyť Kamil Dostál byl velkým kritikem předchozího stylu vedení obce a nyní se přiklonil k jeho návratu. Hlavní třecí plochou byl dle jeho slov kromě přísných požadavků na obecní zaměstnance zejména negativní postoj vítězného hnutí k probíhající změně územního plánu s cílem rozšíření těžby štěrkopísku na Číňovský vrch. Právě téma pískovna a její příspěvky obci byly hlavním jádrem sváru - pro některé občany je příspěvek 160 tisíc ročně do rozpočtu dostatečným, pro jiné však nedostatečný až úsměvný nebo nesouhlasí s těžbou v lokalitě jako takovou.

"Odcházíme do opozice. Tím naše práce nekončí - právě naopak všechno teprve začíná," poděkoval právě odvolaný starosta obce přítomným za podporu a vyzval místostarostu k převzetí vedení schůze. Následně byl hlasy 5 zastupitelů zvolen staronovým starostou Petr Sýkora. Po té došlo k odvolání předsedy finančního výboru Ing. Stanislava Stejskala a spolu s ním i dvou členů výboru z řad občanů mimo zastupitelstvo. Nahrazeni byli neúspěšnými kandidáty z kandidátky Petra Sýkory z podzimních voleb.

Finančnímu výboru pod vedením Stejskala byl vytýkán zejména příliš důsledný přístup při řešení nesrovnalostí v hospodaření školy a účetnictví fotbalového klubu žádajícího o dotaci z obecního rozpočtu. Žádosti o doplnění zástupců dosavadního vedení do finančního výboru, jakožto kontrolního orgánu, byly zamítnuty. U podpory fotbalového klubu se také strhla bouřlivá diskuse o nelegálně vybudovaném potrubí přivádějící vodu pro zalévání hřiště, na jehož výstavbě přes soukromé pozemky někdy i bez vědomí jejich majitelů se obec v loňském roce podílela.

Vítězné Sdružení nezávislých kandidátů "Společně za rozvoj tradičního venkova - Sedlo2018.cz" v jehož čele stál dnes 29letý Jaroslav Zídek ze Žaboklik, původním povoláním oblastní vedoucí maloobchodu a soukromý zemědělec, získalo v podzimních volbách téměř 55 % hlasů a 5 z 9 mandátů při na místní poměry vysoké volební účasti 62 %. Z voleb vzešlý starosta byl ve funkci přes 5 měsíců a stihl získat pro obec ocenění Zlatý erb Ústeckého kraje za nejlepší webové stránky.

  • hnutí Sedlo2018.cz
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru