OBRAZEM: Kaple v Čeradicích získá nové lavice. Víte, kdo tyhle repliky truhlářských mistrů vyrobil?
Vězni z Nového Sedla vyrobili repliky historických lavic do kaple v Čeradicích. FOto: VSČR
Louny

Nové Sedlo - Obec Čeradice v okrese Louny získala od římskokatolické církve sakrální stavbu z roku 1856 kapli Anděla strážce či svatých Andělů v Čeradicích. Objekt byl po celkové rekonstrukci zpřístupněn veřejnosti a obec jej využívá ke kulturním akcím. Vladimíra Chybová, starostka obce Čeradice, požádala vedení věznice, zda by truhlářská dílna nevyrobila repliky historických lavic do obecní kaple.

Pro dílnu pod vedením vychovatele Josefa Michla s šesti odsouzenými, z nichž pouze dva jsou vyučení truhláři, to byla opravdová výzva. Odsouzení již vyrobili leccos, ale pustit se do tak náročné práce, která nejenže musela být řádně zdokumentována, vyhotoveny technické plány a postupy činnosti, ale to nejdůležitější, budou ruce odsouzených schopné vytvořit kopie truhlářských mistrů z poloviny devatenáctého století? O tom se mohli zástupci obce Čeradice pod vedením starostky obce Vladimíry Chybové a ředitele věznice Miroslava Špalka přesvědčit při návštěvě, která se uskutečnila v areálu věznice.

Dvanáct kusů lavic vyrobených ze smrkového dřeva, přesné kopie historických lavic, na kterých odsouzení pracovali více jak šest měsíců, budou po dokončení rozebrány a převezeny na místo určení k následné kompletaci. Vysoké ocenění odvedené práce odsouzených ze strany ředitele věznice, ale i zástupců obce bude jistě motivujícím prvkem pro „mistry truhláře“ pro další uplatnění po výkonu trestu.

Někteří, jak se svěřili, nevěřili, co je práce se dřevem naučila, vždyť před pár měsíci si mohli jen zdát o takové práci. Dnes pocítili možná poprvé hrdost sami nad sebou a své schopnosti. Věznice potvrzuje, že zapojení odsouzeného do smysluplné práce s vysokou přidanou hodnotou pod odborným vedením s motivujícími prvky je jedním z krůčků z mozaiky nezbytných kroků, které pomohou části odsouzených žít v souladu se zákonem.

Ale dejme prostor i samotnému odsouzenému, kterému bylo položeno několik otázek.

Jak jste se dostal k práci se dřevem?

„Ve Věznici Všehrdy jsem dostal možnost vyučit se v učebním oboru dřevovýroba. Po vyučení jsem pracoval na truhlářské dílně, kde se vyráběl nábytek z lamina pro jiné věznice. Po přemístění do zdejší věznice jsem dostal možnost pracovat na této dílně. Je to sice práce bez nároku na odměnu, ale dělám ji rád. Tato práce mne vnitřně uspokojuje, protože vyrobené lavice budou sloužit dlouhodobě k užitku dalším lidem a věřím, že jim budou dělat také radost.“

Po skončení výkonu trestu chcete v této práci pokračovat ?

„Ano, proto jsem rád, že si zde mohu zdokonalovat své dovednosti. Po skončení výkonu trestu bych se chtěl truhlařinou živit. Vidím, že o poctivé řemeslo je v civilním prostředí velký zájem a v tomto oboru zvlášť.“

Truhlářská dílna, která se nachází v budově „Centra pro podporu teoretické praktické přípravy odsouzených“ byla vybudována a vybavena za přispění Norských fondů v roce 2017. Především nové prostory, vybavení dílny již na profesionální úrovni a šikovné ruce odsouzených pod odborným vedením, umožnily realizovat technologicky a časově náročné práce. Činnost dílny velmi pěkně propaguje věznici na veřejnosti.

eko

foto

2105veznice1

2105veznice3

2105veznice4

2105veznice5

2105veznice6

5x foto: VSCR

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru