Nová piazetta vzdává hold světově uznávanému malíři a lounskému rodákovi Zdeňku Sýkorovi
Stojící na „protipožární oponě“ Vrchlického divadla z roku 1962 se symbolického přestřižení pásky ujali paní Lenka, manželka Zdeňka Sýkory, a dále starosta Loun Pavel Janda (vpravo), místostarosta Milan Rychtařík (první vlevo) a známý český architekt Josef Pleskot. Ten stojí za návrhem přenést motiv z opony na zem. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Louny

Louny - Nová piazetta, náměstíčko před Vrchlického divadlem v Lounech, vzdává hold světově uznávanému malíři a místnímu rodákovi Zdeňku Sýkorovi. Na speciálním povrchu je totiž znázorněná rozměrná černobílá kompozice různě poskládaných geometrických obrazců, kterou umělec vytvořil v roce 1962 na protipožární oponě divadla.

Během jeho rekonstrukce na začátku 21. století však opona ze šesti ocelových plátů o celkovém rozměru 7,8 × 5,8 metru zmizela neznámo kam. Její kopie na speciálně upraveném zemském povrchu, což z ní defakto dělá originál, tak byla vytvořena podle fotografie. V rámci grantu Pomoc regionům přispěla městu Louny na stavební práce s tím spojené Nadace ČEZ částkou 325 000 korun.

„Přenesením motivu ze ztracené opony během přestavby divadla na plochu před ním, tak došlo ke zpřístupnění významného uměleckého díla široké veřejnosti. Součástí celého projektu byla také bezbariérová úprava vstupu do Galerie města Loun v suterénu divadla, které rovněž získalo novou barvu fasády.

Venkovní umístění významného uměleckého díla bude navíc důstojnou připomínkou 100. výročí narození Zdeňka Sýkory a jeho celoživotní tvorby. Zároveň obohatí architektonickou podobu města, přičemž věříme, že osloví nejen ctitele umění, ale i samotné obyvatele a také návštěvníky Loun,“ říká starosta Pavel Janda.

Nová podoba piazetty přišla na bezmála 9 milionů korun. Samotný finanční podíl města přesáhl 5,5 milionu. Více než 1,6 milionu korun přidal Spolek Sýkora 2020, který uspořádal veřejnou finanční sbírku, přičemž příspěvky se pohybovaly od stokorun po statisíce. Dalším významným finančním dárcem v řádu statisíců korun byla výtvarníkova manželka Lenka Sýkorová.

1707piazzetta2

Speciální vrstvy = speciální materiál = speciální povrch. Tato tři S jsou zárukou, že na zemi zvěčněné dílo Zdeňka Sýkory nebude pošlapáno ani prošlapáno. Foto: ČEZ, Ota Schnepp

Odkupem do té doby před divadlem umístěných betonových koulí pomohla například i společnost Ekostavby Louny. „Velice si ceníme toho, že na vznik díla dle svých možností přispěly desítky dárců, ať již se jednalo o jednotlivce, rodiny či firmy. Děkujeme i za námi požadované přispění v plné výši Nadaci ČEZ,“ dodal starosta Janda.

„Zdeněk Sýkora je považován za jednoho ze světových průkopníků, kteří při své tvorbě, respektive přípravě výtvarného díla, využívali počítač. Tento český malíř má zastoupení v mnoha významných sbírkách moderního světového umění. Narodil se v Lounech a žil i tvořil v Lounech. Ještě za svého života se stal v roce 1991 čestným občanem svého města a teď se mu dostalo další významné pocty, když jeho původně ztracené a nyní znovuvytvořené dílo tvoří dominantu před vstupem do Vrchlického divadla.

Jsme rádi, že jsme mohli podpořit grantový projekt, který ve finále připomíná tvůrčí osobnost tohoto lounského velikána. Mimochodem nositele rakouské Ceny Herberta Boeckla za celoživotní dílo a také rytíře Řádu umění a literatury, na něhož ho pasoval francouzský ministr kultury již v roce 2003. My v Praze ho známe například i díky jeho mozaikovému obkladu větracích komínů Letenského tunelu,“ poznamenala Michaela Zíková, ředitelka Nadace ČEZ.

Úprava náměstíčka před Vrchlického divadlem v ulici Osvoboditelů v Lounech dle uměleckého díla světoznámého výtvarníka a rodáka z Loun Zdeňka Sýkory obnášela, zjednodušeně řečeno, položení základové betonové desky, na níž je ve dvou vrstvách epoxidová stěrka. První je bílá, tedy základ plochy kompozice. Druhá černá vrstva pak tvoří geometrické obrazce.

Ota Schnepp

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru