Městský úřad v Žatci připomíná: Blíží se povinné čipování psů, bez něj nebude platné očkování proti vzteklině!
ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Městský úřad Žatec připomíná obyvatelům, že od 1. ledna 2020 bude pro všechny majitele psů platit povinnost označovat psy mikročipem. Bez něj nebude platné očkování proti vzteklině.

Povinné není zapsání psa do některého z existujících registrů zvířat, majitelé psů by to ale měli udělat ve vlastním zájmu – registrace psa může ulehčit jeho návrat majiteli v případě zaběhnutí.

Povinné čipování psů ukládá novela veterinárního zákona. V první řadě slouží čip k prokázání platné vakcinace proti vzteklině. Dalším využitím je jednak lepší zjišťování identity psa v případě zatoulání či kontroly, jednak monitoring chovu a snadnější zamezení množíren psů. Každé nově narozené zvíře bude muset být označeno čipem nejpozději v době prvního očkování, tedy do půl roku. Číslo mikročipu musí být zaznamenáno v dokladu o očkování psa (pas, očkovací průkaz).

Výjimku z této povinnosti budou mít psi, označení čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Za psa bez označení bude od roku 2020 hrozit správní řízení s pokutou až 20 tisíc korun, protože na psa bude pohlíženo, jako kdyby neměl platné očkování proti vzteklině.

Rozhodne-li se majitel psa, že jej zaregistruje, musí udělat tento úkon sám, případně požádat o registraci veterináře, který čip aplikoval. Databází pro zápis údajů je několik, centrální registr platný pro celou republiku ale neexistuje. Je tedy na majitelích psů, který si zvolí. „Aplikaci mikročipu provede veterinář. Není ale jeho povinností dělat registraci,“ upozornila starostka Žatce Zdeňka Hamousová. Čipování mohou provádět pouze veterináři, kteří splňují požadavky Komory veterinárních lékařů ČR.

Registrace psa je možná zasláním odpovídajícího vyplněného formuláře poštou nebo přímo na stránkách jednotlivých registrů: www.narodniregistr.cz, www.cipy-znamky.cz, www.backhome.cz, www.identifikace.cz, www.iftaregistr.cz, www.centralniregistrzvirat.cz, www.registrmikrocipu.cz, www.kynologie.cz/plemenna-kniha/evidence-psu-bez-pp.htm, www.pet2me.eu, www.czpetnet.cz.

Žatecké občany vyzývá radnice, aby využili minimálně městskou evidenci psů. Kdo bude nově svého psa přihlašovat do evidence místního poplatku ze psů a bude mít zájem oznámit jeho načipování, tomu úředníci pomohou při vyplnění jednoduchého formuláře, který bude následně předán k zanesení do místní evidence čipovaných psů Městské policie Žatec. Kdo už má psa do evidence poplatku ze psů přihlášeného, ten ohlásí čipování psa přímo na městskou policii.

„Je to to nejmenší, co může každý majitel udělat. Většinou je to tak, že když se pes zaběhne, zůstane ve městě či blízkém okolí, takže ho městská policie může najít a díky čipu a jeho evidenci vrátit majiteli,“ vysvětlila Zdeňka Hamousová. Čtečku čipů, která umožní identifikaci psa, má městská policie již delší dobu. Městský úřad Žatec k 30. září 2019 evidoval 1446 majitelů s 1530 přihlášenými psy, z nich přibližně jedna třetina je již čipována.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru