Žatecký listopad a co přišlo poté: zamčení úředníci, růžový tank a svobodné volby
Speciální výstavu k 30. výročí Sametové revoluce připravilo Regionální muzeum K. A. Polánka. 2x foto: město Žatec
Louny

Žatec - Speciální výstavu k 30. výročí Sametové revoluce připravilo Regionální muzeum K. A. Polánka. Expozice s názvem Žatecký listopad a co přišlo poté se věnuje především událostem v Žatci. Návštěvníci ji mohou vidět až do 2. února 2020.

Výstava prostřednictvím fotografií, plakátů, dokumentů i dalších artefaktů připomíná žatecké události z listopadu 1989 i z následujícího roku. V něm proběhly první svobodné volby, ale došlo i k dalším událostem. Například k natření populární tanku v Podměstí na růžovo, v čemž Žatec dokonce o několik týdnů předběhl Prahu.

Na vernisáži výstavy promluvili i pamětníci listopadových událostí v Žatci. Vladimír Valeš popisoval svůj zážitek ze zatčení poté, co v kině na Moskvě přečetl pražské prohlášení studentů a Občanského fóra, i to, jak jeho přátelé před policejní stanicí v Dlouhé ulici skandovali za jeho propuštění. Zmínil i nejistotu příslušníků VB, kteří nevěděli, jak se vlastně zachovat. „Dnes to možná vypadá, že to byla legrace, ale my jsme měli opravdu strach,“ upozornil V. Valeš.

K organizátorům protestních akcí v Žatci patřil také Jaroslav Rosenkranz, který tehdy s dalšími lidmi vylepoval v ulici protikomunistické letáky. Jejich podstatnou část získal 23. listopadu u Lidového domu v Žatci. „Tehdy se tam konal Večírek pro pány, kam jako hosté přijeli zpěvák Karel Zich a fotbalista Ladislav Vízek. Po akci jsme s nimi diskutovali, dostali jsme další informace o pražských událostech. Auto měli plné letáků, které jsme přeložili k nám a pak to vylepovali,“ vzpomínal J. Rosenkranz.

Při diskuzi mezi pamětníky v rámci vernisáže došlo i na vzpomínky na generální stávku, která se konala 27. listopadu 1989 a v celé zemi při ní zněly sirény. V Žatci je spojena generální stávka také s tím, že na ni nesměli odejít zaměstnanci Městského národního výboru. Tehdejší předseda MěNV je v budově zamkl...

Odvahu tehdejších iniciátorů různých akcí zdůraznila i ředitelka muzea Radmila Holodňáková. „Všichni si zaslouží uznání, protože nikdo nevěděl, jak to bude dál a ten strach z následků nemohl chybět. Možná i strach způsobil, že se lidé báli události fotit, existuje velmi málo fotografických dokumentů z té doby,“ řekla ředitelka muzea.

Nová výstava, jejímiž hlavními autorkami jakou pracovnice muzea Milada Krausová a Monika Merdová, je tvořena materiály z archivu muzea, dokumenty od pamětníků a z velké části právě z archivu žateckého Občanského fóra.

Součástí výstavy je mimo jiné i vzpomínka na Jazz Klub Žatec a jeho hlavního představitele Pavla Škarýda. „Hudba byla specifickým druhem protikomunistického odboje. V Žatci je to spojeno s osobou Pavla Škarýda,“ připomněla Milada Krausová.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru