Žatec dostal 6 milionů pro nemocnici. Stane se podpora od kraje pravidlem?
ilustrační foto
Louny

Žatec - Šest milionů korun dostalo město Žatec od Ústeckého kraje na podporu nemocnice. Peníze poslouží k rozvoji zdravotnického zařízení. Konkrétní využití bude teprve určené, ale nemocnice by je ráda využila například k rekonstrukci výtahů, nákupu operačního stolu nebo rekonstrukci koupelen na oddělení následné péče.

Ústecký kraj podporuje žateckou nemocnici pravidelně, ale většinou šlo v minulosti o menší částky, které byly určené například na provoz pohotovosti. Tak velkou částku dostala městská nemocnice nyní poprvé. Před blížícími se krajskými volbami ale nebyl Žatec jediný: krajští zastupitelé podpořili i další městské nemocnice – Žatec a Kadaň dostaly po šesti milionech, Litoměřice devět milionů, Rumburk 4,5 milionů korun.

Pro Žatec jde o vítanou podporu, nicméně ještě důležitější by bylo, kdyby nezůstalo u tohoto jediného příspěvku. „Je to velký úspěch města, že se nám tyto peníze podařilo získat. Velmi si toho vážíme. Ale musím říct, že z mého pohledu je to nesystémová podpora. Dlouhodobě voláme po koncepčnosti zdravotnictví v Ústeckém kraji, kde má žatecká nemocnice nezastupitelnou pozici. Z toho důvodu také chceme, aby k nám bylo tak přistupováno. Tedy na základě předem jasných pravidel,“ upozornil místostarosta Žatce Radim Laibl.

O nutné podpoře městské nemocnice mluvili žatečtí zastupitelé v minulosti už několikrát. Hlavní argument je jasný: žatecká nemocnice je jediná v okrese Louny a plní funkci okresní nemocnice. Více než padesát procent ošetřených pacientů má bydliště mimo Žatec. Vedení města by proto bylo rádo, kdyby se Nemocnice Žatec stala součástí páteřní zdravotnické sítě Ústeckého kraje.

O tom se začínají vést jednání. Žatec hledá podporu i u okolních měst a obcí, pro které je zdejší zdravotnické zařízení z hlediska dostupnosti rovněž důležité.

Jako součást páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče by mohla Nemocnice Žatec žádat pravidelný příspěvek od kraje. Stala by se součástí krajského systému. „Pak bychom si mohli nárokovat pravidelnou podporu, která by byla systémová. Argumenty pro to máme jasné, jsme jediná nemocnice v okrese a zajišťujeme zdravotnickou péči pro kraj, pořád si myslím, že nezáleží na tom, zda nemocnice je krajská, městská nebo soukromá, pokud zajišťuje zdravotní péči pro občany, podpora by měla být stejná. Ač jsme v podstatě okresní nemocnice, veškeré financování je na bedrech města,“ připomněl Radim Laibl.

Systémovou finanční podporu by mohly v praxi tvořit například vyrovnávací poplatky. Ty už má ostatně kraj vyzkoušené, protože díky jim jsou podporované v jednotlivých městech a regionech podle nastavených podmínek sociální služby.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru