Z kláštera robotické centrum, z věznice byty pro mladé! Nevyužívané objekty v Žatci znovu ožijí
Kapucínský klášter v Žatci. Foto: Redakce
Louny

Žatec - Rekonstrukci a nové využití pro řadu dlouhodobě nevyužívaných objektů připravuje město Žatec. Jako první by mohla začít oprava bývalého Kapucínského kláštera, který se má proměnit ve spolkové a robotické centrum, a proměna bývalé věznice v malometrážní byty.

Městu se nepovedlo získat dotaci na celou rekonstrukci Kapucínského kláštera z IROP, proto zastupitelé rozhodli o rozdělení projektu na etapy. V nejbližší době by radnice měla mít projektovou dokumentaci, která řeší možnost postupné rekonstrukce objektu na plně funkční etapy. V rámci té první vznikne v části objektu robotické centrum.

„Jakmile budeme mít k dispozici podklady, můžeme začít připravovat výběrové řízení na zhotovitele. Tato etapa je důležitá kvůli tomu, abychom využili dotaci na vybavení, které město získalo z prostředků MAS Vladař,“ vysvětlila vedoucí odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Bývalá posádková věznice v ulici Obránců míru se má změnit na malometrážní byty. V nejbližší době se začne připravovat projektová dokumentace ke stavebnímu povolení a následné realizaci stavby. Ta by mohla být hotová ještě letos, příští rok by mohly začít stavební práce.

K velkým plánovaným projektům Žatce patří revitalizace městských parků, kde se nyní připravuje studie, a revitalizace hradeb. V případě revitalizace prostoru pod hradbami je studie hotová, čeká se na vyjádření památkového úřadu a poté se začne připravovat projektová dokumentace k realizaci první etapy. Rozsah jednotlivých etap se ještě upravuje.

Dlouhodobě čeká na využití objekt bývalého Posádkového domu armády (PDA). „U něj je aktuálně situace taková, že plníme zadání rady města a doplňujeme variantní řešení studie využití, která počítá s s prostorem pro loutkoherce a činohru,“ vysvětlila K. Mazánková.

Ve spodní části bývalých papíren Žatec plánuje nový městský archiv a kuželnu. Zatím se nepodařilo najít vhodnou dotaci, a to i kvůli tomu, že objekt nevyhovuje podmínkám na revitalizaci brownfieldů. Město se bude v nejbližší době asi muset rozhodnout, zda dál spoléhat na dotace, nebo spíš zvolit podobný postup jako u kláštera a opravu budovy rozdělit do etap.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru