Pendleři už nemohou od čtvrtka vyjíždět za prací denně
Policejní kontrola na hranicích. Foto: e-deniky.cz
Louny

ČR, Ústecký kraj - Pendleři se podle pondělního rozhodnutí vlády za prací do Rakouska nebo Německa i nadále dostanou. Zdánlivě pozitivní informace s sebou ale nese řadu komplikací. Nová opatření budou platit od čtvrtka 26. března a pro mnohé z pendlerů znamenají zásadní změnu dosavadního života. Řada z nich už avizovala, že za nových podmínek nemají jinou možnost, než s prací v zahraničí skončit a postavit se v Čechách do fronty před úřad práce.

První zásadní změnou ve stávajícím vzorci dojíždění pendlerů za prací do uvedených zemí, je minimální doba, po kterou musí pendler v práci v zahraničí zůstat. Tou je 21 dní čili tři týdny. Pro pendlery, kteří se denně vraceli domů za rodinou, to znamená zajistit si v zahraničí ubytování. Vzhledem k opatřením, ke kterým například přistoupila německá vláda, což je uzavření hotelů, penzionů a restaurací, bude ale velmi obtížné nějaké ubytování sehnat.


Úřad práce informuje

  • Pokud příhraniční pracovníci o práci v zahraničí přijdou, mohou žádat o dávky v nezaměstnanosti pouze ve státě bydliště. Ten zohlední pro přiznání podpory v nezaměstnanosti jejich zahraniční zaměstnání a výši podpory vypočítá z jejich tamního výdělku. V případě ztráty zaměstnání si tedy mohou podat na ÚP ČR „Žádost o zprostředkování zaměstnání“ a „Žádost o podporu v nezaměstnanosti“. Žádosti je možné podávat i jinak než osobně. Více zde.

Další významnou změnou, která bude mít na práci pendlerů likvidační dopad, je povinná 14denní karanténa. Pokud se po třech týdnech, strávených pracovně v zahraničí, budou chtít pendleři podívat za svými rodinami, musejí v Čechách zůstat dalších 14 dní v povinné karanténě. I kdyby se tedy pendlerovi nakrásně podařilo ubytování v Německu sehnat, jeho zaměstnavatel mu s největší pravděpodobností nedopřeje každé tři neděle čtrnáctidenní dovolenou.

Vláda opět poskytla v rámci svého rozhodnutí výjimky. Ty se ale týkají už jen dopravců, pracovníků v záchranných složkách a dalších podobných profesí. Konkrétní informace najdete je na portálu ministerstva vnitra. Více zde.

Pendlerům tak v rámci naoko vstřícně postavených podmínek, podpořených částečně davovou hysterií, zbývají jediné dvě možnosti. Dát výpověď v práci a být si vědomi existenčních problémů s tím spojených, případně zůstat v Německu, v Rakousku do doby, než se situace zase změní. A to může znamenat dlouhé měsíce jejich odloučení od domova, od rodin, od svých blízkých.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru