V Žatci by mohl vzniknout nový park. Ty staré chce město oživit i díky vodě z Jihu
ilustrační foto
Louny

Žatec - Vizi atraktivního bydlení i nového parku na jihu města představil na březnovém jednání žateckým zastupitelům architekt Tomáš Jiránek ze společnosti New Visit s.r.o. Návrh je součástí dlouhodobého plánu města na revitalizaci stávajících městských parků a rozšíření tzv. zelených ploch v rámci rozvoje města.

Hlavní myšlenkou je obnova cenných historických parků pod nemocnicí. Pro jejich zvelebení i další udržování je ale nutná voda, kterou lze získat právě na sídlišti Jih. V Lípové ulici je pod zemí ukrytý poměrně vydatný vodní pramen. Ten navrhl odbor rozvoje města využít k zásobování a obnově městských parků – voda by se mohla z Lípové ulice vést přes Bufo, které by se tak obnovilo, do parků pod nemocnicí. Součástí obnovy městských parků by mohla být například soustava jezírek, které by sloužily jak pro údržbu zeleně, tak pro příjemnější pobyt Žatečanů při procházkách.

Součástí ambiciózního plánu se stal i nový park s pracovním názvem Lipovka, právě podle místa pramene. Jeho možnou podobu nakreslil právě Tomáš Jiránek se svými kolegy z architektonického studia v Hradci Králové. Navzdory požadavku města na park ale nabídli ještě jinou možnost, která podle nich lépe rozvíjí předpoklady rozsáhlých pozemků podél ulic Stavbařů a Pekárenská. „To území je velké, má obrovský potenciál a může v něm být všechno,“ vysvětlil T. Jiránek.

Architekti totiž do plochy zakreslili nejen ústřední vodní plochu nepravidelného tvaru, kolem které může vzniknout síť cestiček pro chůzi či běh, a nepočítají jen se stovkami stromů a loukami. Do plánu zahrnuli také šestnáct bytových domů s parkováním, což by umožnilo nové a moderní bydlení pro tisíce lidí.

Pokud by se tímto nápadem město řídilo, i když je samozřejmě možné s navrženým plánem pracovat a ještě jej upravovat, znamenalo by to vizi rozvoje lokality na desítky let dopředu. Hned na jednání zastupitelů se například znovu objevila myšlenka, že prostor parku Lipovka by mohl být vhodný i pro novou sportovní halu.

Stále jde ale jen o vizi, která vychází z jiného záměru města. „Hlavním smyslem prezentace bylo upozornit na to, že chceme dělat revitalizaci městských parků a že pro to potřebujeme vodu. Tu máme právě v Lípové ulici, proto jsme tam začali uvažovat s novým parkem. Všechno další je zatím předčasné, i když to vypadá velmi zajímavě a budeme s tím dál pracovat,“ zdůraznila vedoucí odboru rozvoje Kateřina Mazánková.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru