Lidé se dál shlukují a nenosí roušky. V Žatci jen za týden řešili desítky přestupků!
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Louny

Žaetc - Méně běžných přestupků řeší v posledních týdnech strážníci v Žatci.

Naopak mají více povinností s dohlížením na dodržování mimořádných opatření, která vyplývají z nařízení vlády či Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s ochranou před šířením nového koronaviru. „Struktura přestupkových jednání se v posledních týdnech samozřejmě změnila,“ potvrdil ředitel Městské policie Žatec Miroslav Solar.

Významně například stoupl počet oznámení, která poukazují na to, že někteří občané nemají na veřejnosti zakryté dýchací cesty nebo se shlukují. „Na všechna tato oznámení vyjíždíme a prověřujeme je. Ne vždy jsme samozřejmě úspěšní, protože do chodu Městské policie Žatec se promítlo i preventivní opatření v nemocnici, kde strážníci, spolu s dobrovolnými zdravotníky, hlídkují 24 hodin denně. Máme tak k dispozici jen jednu hlídku v terénu, která logicky nemůže stihnout úplně všechno tak, jak bychom si představovali,“ vysvětlil ředitel strážníků.

Hlídky nečekají jen na oznámení občanů, dodržování mimořádných opatření sami kontrolují. V souladu se zákonem přestupky oznamují příslušným správním orgánům. Těmi jsou Městský úřad Žatec nebo Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje.

Po vyhlášení nouzového stavu, tedy od poloviny března, občanům vše vysvětlovali, upozorňovali a domlouvali. „Těm, kteří neměli vlastní roušku, jsme ji poskytli z našich zdrojů, což činíme doposud. S přibývajícím časem a délkou nouzového stavu jsme ovšem museli přistoupit i k důraznějšímu řešení těchto přestupků,“ řekl M. Solar.

Od 1. do 7. dubna strážníci v Žatci evidovali 34 přestupků, které souvisely s mimořádnými opatřeními v nouzovém stavu. Jeden, za neuposlechnutí výzvy k nasazení roušky, řešili blokovou pokutou. Dalších 33 přestupků oznámili příslušným správním orgánům.

Běžných přestupků ubylo, což je způsobeno tím, že je omezen volný pohyb osob. „Jejich struktura se však nezměnila. Stále se objevují krádeže v obchodních domech, rušení nočního klidu a samozřejmě přestupky v dopravě,“ popsal ředitel strážníků, který oceňuje vstřícnost a pochopení většiny obyvatel Žatce. „Rád bych poděkoval všem občanům, kteří se chovají zodpovědně. Poděkování patří i těm, kteří nám darovali roušky a strážníkům na stanoviště u nemocnice i na služebnu přináší drobné občerstvení,“ dodal Miroslav Solar.

(kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru