Vynechejte pomlázku, bohoslužby a návštěvu rodiny, vyzval Česko ministr zdravotnictví
Velikonoce se musí obejít bez tradičních zvyklostí. Ilustrační foto: CC0
Louny

ČR - Během velikonočních svátků tradičně navštěvujeme rodinu a naše nejbližší. V současném období epidemie koronaviru je však nutné i nadále dodržovat mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví a respektovat přísná hygienická pravidla.

„Velikonoční svátky budou letos jiné, než na jaké jsme zvyklí. Většinou se sejde celá rodina a další přátelé a chodí se po pomlázce. To však letos není možné. Chtěl bych zdůraznit, že stále platí mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví. Jen díky těmto opatřením se nám podařilo zastavit nekontrolované šíření onemocnění COVID-19. Rád bych, abychom v tomto pozitivním vývoji i nadále pokračovali. Nechceme aby všechna ta práce celého národa, který se semkl a byl v posledních týdnech velice zodpovědný, přišla vniveč. Jak zvládneme velikonoční období bude zásadní pro další vývoj epidemie. Pokud by došlo k nárůstu, nebude další uvolňování možné. Vyhráno nad koronavirem ještě nemáme a je nezbytné, abychom byli i nadále maximálně obezřetní.“

V současné době i nadále platí zákaz volného pohybu osob. „Přestože některá opatření již byla rozvolněna, je důležité i nadále dodržovat tři základní pravidla, a to je nošení ochrany nosu a úst ve veřejných prostorech, udržovat si odstup od ostatních na vzdálenost alespoň dva metry a pravidelně si umývat ruce teplou vodou a mýdlem a to zejména při příchodu domů a při kontaktu s předměty jako je například mobilní telefon nebo klíče,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Epidemie neustala

Řada lidí také plánuje během velikonočních svátků navštívit své blízké. Pokud se však nejedná o členy domácnosti, se kterými jsme byli v posledních týdnech v kontaktu, stále platí, že je třeba si při kontaktu chránit ústa a nos a dodržovat bezpečnou vzdálenost. „Je třeba, abychom byli i nadále disciplinovaní. Koronavirová epidemie v České republice prozatím neustala,“ připomněla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

V letošním roce je proto nutné vynechat tradiční zvyklosti a nenavštěvovat ostatní rodinné příslušníky, se kterými nesdílíme domácnost. Rovněž je nutné vynechat chození po pomlázce, bohoslužby či jiné aktivity, které vedou ke shlukování více osob. Pokud už musíme cestovat, i nadále je nutné ve veřejných prostorách užívat ochranu nosu a úst. „Chtěl bych všechny moc poprosit, aby ponechali návštěvu rodiny na dobu po skončení epidemie a aby se nadále co nejvíce snažili vyhýbat kontaktu s ostatními lidmi,“ doplnil ministr zdravotnictví.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru