Chrám chmele a piva dluží miliony na pojistném za své zaměstnance. Pomoc přichází od města
ilustrační foto
Louny

Žatec - Město Žatec poskytne půjčku Chrámu chmele a piva (CHCHP) ve výši 2,189 milionu Kč. Chrám jako příspěvková organizace města tím bude moci jednorázově uhradit nedoplatek za sociální pojištění, který dluží Okresní správě sociálního zabezpečení.

Dluh za sociální odvody vznikl poté, co Chrám chmele a piva dlouhodobě neplnil tuto svou povinnost. V dubnu letošního roku tak OSSZ Louny evidovala dluh na pojistném za zaměstnance CHCHP ve výši 2,189 milionu Kč a dluh za penále.

O poskytnutí návratné finanční výpomoci rozhodli zastupitelé na své červnové schůzi. Vybírali z několika variant, mezi nimiž byla i dotace pro CHCHP nebo schválení splátkového kalendáře. Zvolenou variantu doporučil finanční odbor, aby byl závazek vůči státu uhrazen co nejdříve. Zároveň se tím nebude dál navyšovat penále, ovšem CHCHP tím není zbaven povinnosti hradit svůj závazek. Splacení dluhu za sociální pojištění také umožňuje podat žádost o prominutí dluhu za penále.

Zastupitelstvo se také zabývalo informacemi finančního výboru, tedy svého poradního orgánu, který problém vzniku dluhu v CHCHP zkoumal. Zastupitelé vzali na vědomí zprávu finančního výboru, v níž je popsán způsob, jak k celému problému došlo. Zároveň také zrušili své předchozí usnesení, v němž požadovali zadání auditu.

Většina zastupitelů došla k závěru, že finanční výbor vše vysvětlil, popsal a dal potřebná doporučení, proto není nutné zadávat pravděpodobně finančně náročný audit, na který by město čekalo řadu měsíců. I na doporučení finančního výboru bude město řešit, jak zlepšit své kontrolní mechanismy u příspěvkových organizací.

Zastupitelstvo jednalo také o možném podání trestního oznámení, jak navrhovali někteří jeho členové. Město se chce ale především zaměřit na úhradu škody a nápravu špatného stavu příspěvkové organizace vlastními silami, podání trestního oznámení zastupitelé neschválili

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru