Regionální muzeum chce veřejnosti ukázat unikátní Žatecký poklad
Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Zcela novou expozici s názvem Žatecký poklad plánuje vytvořit Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci. Unikátní stříbrný poklad byl objevený v roce 1937 a muzeum ho plánuje ukazovat veřejnosti ve dvou místnostech bývalých depozitářů.

Žatecký poklad objevili dělníci při hloubení základů nového skladu chmele na Chmelařském náměstí. Pod zemí tam ležela nádoba se stovkami mincí z 10. a 11. století, šperky, stříbrnými perlami či křížky.

„Nález je svou hodnotou a významem srovnatelný s tím, s čím se chlubí Bečov, tedy relikviářem sv. Maura. Měli bychom ukázat, že se Žatec má čím pochlubit. Chápeme to jako příspěvek k zápisu do UNESCO. Žatecký poklad je věc, která může přilákat spoustu návštěvníků z naší republiky i z ciziny,“ zdůraznila ředitelka muzea Radmila Holodňáková.

Původním záměrem bylo, že se expozice, která se později stane novým prohlídkovým okruhem, začne budovat ještě letos. Kvůli tomu muzeum požádalo zastupitelstvo o uvolnění částky 1,2 milionu korun. V červnu se ale našlo jen 8 zastupitelů, kteří souhlasili, tři hlasy chyběly.

Nová expozice s unikátním Žateckým pokladem by se ale časem měla v muzeu i tak objevit. Příprava může zatím směrovat na příští rok, a to za předpokladu, že zastupitelé schválí peníze na vybudování výstavy v rozpočtu pro rok 2021.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru