Zima si bere oddechový čas, oteplí se o 20 °C a sníh zvlhne i na horách
ilustrační foto: CC0
Louny

Ústecký kraj - Že už dlouho nepřišla pořádná obleva? Vypadá to, že právě tato myšlenka se vkradla do mysli madam troposféře, matce počasí.

A tak nakonec dojde k tomu, k čemu mělo původně dojít v uplynulých dnech – zimu vystřídá jaro a dorazí dešťové kapky, které zdolají i horské vrcholy. Zimomilové nicméně nemusejí propadat počasovým depresím, již na přelomu týdne se ke slovu zřejmě vrátí paní zima. Ale nepředbíhejme.

Pakliže jste se v noci z neděle 31. ledna na pondělí 1. února za pomoci čar a kouzel ocitli venku, vyhnouce se moci našeho pána, PSA, pravděpodobně jste se moc nezapotili. Bodejť by ano, vždyť mrzlo. Docela dost. Pokud byste cca dvě hodiny po půlnoci stáli řekněme na břehu mosteckého moře (jezera Most), čelili byste -10 °C. Mostecko patřilo k nejchladnějším místům Ústeckého kraje, ale samozřejmě byla místa, kde mrzlo ještě více. Patřily k nim Doksany, které naměřily -12,5 °C. Kolem -12 °C bylo také v Děčíně, který 1. února 1998 hlásil až -17 °C. Povětšinou ale hranice -10 °C dosažena nebyla.

Pondělní teplotní minima a dosavadní rekord pro 1. únor:

  • Varnsdorf: -11 °C, v roce 1998 až -21,0 °C
  • Ústí nad Labem: -9 °C, v roce 1987 až -17,2 °C
  • Teplice: -8 °C, v roce 1987 až -18,2 °C
  • Žatec: -8 °C, v roce 1987 až -19,4 °C
  • Kadaň: -7 °C, v roce 1998 až -17,3 °C

Kompjútre, co je před námi?

Úterý 2. února: Převážně oblačno až zataženo, k večeru a večer se srážkami – nahoře na horách zpočátku ještě sněhovými, později dešťovými. Dole samozřejmě výhradně dešťovými. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 5 °C.

Středa 3. února: Mezi půlnocí a cca 6. hodinou a po 20. hodině zmenšená oblačnost, resp. polojasná obloha, přechodně až skoro jasná, jinak mraků dosyta, jinými slovy povětšinou zataženo. Odpoledne zřejmě trochu sprchne, a to ve všech nadmořských výškách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C, ojediněle až 9 °C. Ráno v minimu kolem 4 až 1 °C.

Čtvrtek 4. února: Přes Německo a Polsko přejde střed tlakové níže, přičemž těsně mine hranice České republiky. Nuže, hlavně na jihu Čech a Moravy si nejspíše užijí modré oblohy a slunečních paprsků. Co se severozápadních a severních Čech týče, tady je to komplikovanější. Bude-li trajektorie středu tlakové níže odpovídat aktuálním předpokladům, můžeme se těšit na bílošedou oblohu, ale beze srážek. Ale bude-li trajektorie trochu jiná, přesněji řečeno pokud povede více severněji, čeká nás slunný den. Tak uvidíme... (No ty vago, to je předpověď!) Tak jako tak, nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 9 °C, ojediněle až 10 °C, a ráno v minimu kolem 6 až 3 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru