FOTO: Cyklisté se na cestě u Dobroměřic potkali s policisty. Dostali dárek a vyzkoušeli si opilost
Součástí preventivní akce bylo i vyplnění krátkého testu. Foto: Oldřich Hájek
Louny

Dobroměřice – Je na kole veškeré vybavení? Kdy je nutné mít helmu? A proč je důležité nepít před jízdou alkohol? Na cyklostezce pod Červeným vrchem u silnice z Loun na Most se konala preventivní akce zaměřená na cyklisty, ale i chodce.

Po hlavní silnici přijíždí cyklista a míří na cyklostezku, kde není provoz a která ho bezpečně povede podél rušné komunikace. Tady, u výjezdu k chatě na „Červeňáku“, už je rozložený stan a připraveni policisté. „Akce je zaměřena na bezpečnost cyklistů a provádíme ji společně s Týmem silniční bezpečnosti,“ říká mluvčí policistů Alena Bartošová. Cyklista proto po krátké kontrole vyplňuje rovněž test s několika otázkami. Týkají se nutnosti nosit přilbu nebo třeba povinného vybavení kola.

Pro dětské cyklisty je připravena i jedna zajímavost: Na horské kolo musejí nasadit všechno povinné vybavení, které na něm záměrně není.

1607policie3

Děti mohou vyzkoušet, které vybavení na připraveném kole chybí. Foto: Oldřich Hájek

Dospěláci pak mají možnost si ještě vyzkoušet, jaké je to pohybovat se ve stavu opilosti nebo v ovlivnění lehkou drogou. Připraveny jsou kužely pro slalom a test s odemykáním zámku. Není to nic jednoduchého, většina lidí zakopává o kužely a těžce hledá správný klíč. Kolo, správná koordinace, rozhodování a alkohol prostě nejdou dohromady.

1607policie2

Opilost dokáží simulovat speciálně upravené brýle. Foto: Oldřich Hájek

Pro cyklisty platí stejná pravidla silničního provozu jako pro řidiče motorových vozidel. Před jízdou ani během ní nesmí požít alkohol nebo jinou návykovou látku. I když o body nebo řidičský průkaz nepřijdou, mohou způsobit vážnou dopravní nehodu, anebo riskují pokutu.

Policisté a Tým silniční bezpečnosti potom zastaveným lidem rozdávali ještě drobné dárky. Bezpečnostní akce obdobného charakteru mají svůj význam. Hlavním smyslem těchto kontrol je prevence.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru