Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - Hluboká oblast nízkého tlaku vzduchu, které Britové přiřkli jméno Dudley a kterou Němci pojmenovali Ylenia, v České republice udeřila silou hurikánu třetí kategorie. Na české straně Sněžky byl totiž naměřen náraz větru o rychlosti 181 km/h (50,4 m/s). V severozápadních Čechách se o největší extrém postarala stanice na Milešovce, která naměřila poryv až 126 km/h (34,9 m/s). To mimo jiné znamená, že záznam 133 km/h ze 17. února 1993 překonán nebyl.

V nížinách, tedy v polohách do 400 m n. m., na tom byli nejhůře v Kadani, resp. anemometr v tamních Tušimicích hlásil až 122 km/h (33,9 m/s). Stovka padla (dvojsmysl v tom nehledejte, drazí Mostečané) i v Mostě, jako v okrese Most. Konkrétně v Nové Vsi v Horách, kde čelili poryvům o intenzitě až 109 km/h (30,3 m/s). Ústí naměřilo až 98 km/h (27,1 m/s).

Celkem ve střední Evropě uhodilo skoro 40 000 blesků, z toho asi 1 300 na území bývalé hokejové velmoci jménem Česko. S bouřkami se však potýkali hlavně Poláci. Zaprvé právě v Polsku bouřilo nejvíce a zadruhé se Polskem prohnalo přinejmenším osm tornád, a to až F2 (tj. vítr v nich měl rychlost až 253 km/h).

Iry a Brity v pátek čeká další těžká rána v podobě velmi výrazné cyklóny Eunice. Do určité míry ovlivní počasí i v našich končinách, a tak si od větru definitivně odpočineme až v sobotu s tím, že hned od neděle se zase roztočí kolotoč cyklón přicházejících z Atlantiku. Letošní únor je prostě divoký a nějaká stabilní anticyklóna, která by lidově řečeno Atlantiku zklidnila hormony, je v nedohlednu. Stejně jako pravá a nefalšovaná zima. Ruku na srdce, kdo při pohledu na kalendář ještě věří v příchod zimního počasí i do nížin?

18. února: Až do půlnoci hnusně, resp. velká oblačnost. Možná i trochu sprchne, ale jen trochu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, večer, až kvůli tlakové níži Eunice trochu zesílí západní vítr, naměříme až okolo 10 °C.

19. února: Sobota bude poměrně dost chudá na mraky. V noci většinou jasno až skoro jasno, též v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Mezitím přechodně až polojasno, přičemž v průběhu (pozdního) večera se od západu zatáhne, čili nebude možné pozorovat hvězdy. Nejvyšší odpolední teploty do 7 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C, takže teplo.

20. února: Oblačno až zataženo, hlavně v nočním, ranním a večerním čase nepřekvapí sněhové vločky, a to i v nejnižších polohách. Tedy zpočátku, jak bude neděle stárnout, tak se dešťové vločky začnou vkrádat i na vrcholky hor. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem nuly.

21. února: I pondělní počasí bude tak trochu o ničem. Zase spousta mraků, srážek poskrovnu, teploty relativně vysoko nad bodem mrazu... Zima 2021/22 nebude úplně TOP.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru