Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Ministr zemědělství Marek Výborný v pátek v rámci své návštěvy Ústeckého kraje strávil několik hodin v Žatci. V rámci programu se setkal i s vedením města a se starostou Žatce Radimem Laiblem debatovali o možné spolupráci.
 

„Chtěl bych především pogratulovat k zápisu Žatce na Seznam světového dědictví UNESCO,“ řekl Marek Výborný při krátkém uvítání v obřadní síni radnice. Zdůraznil, že zápis Žatce a krajiny žateckého chmele na prestižní seznam je i pro něj významný. „Souvisí to s tím, že chmel je stále komoditou, která nás činí slavnými v celém světě,“ zdůraznil ministr zemědělství.

S podporou cestovního ruchu probíhala část pracovní diskuze mezi ministrem a starostou. Ministerstvo by například mohlo mít svého zástupce v přípravné skupině, jež má na starosti další rozvoj Žatecka jako součásti Seznamu světového dědictví. „Připravuje se velká expozice chmelařství v Národním zemědělském muzeu, která by se pak následně mohla představit i v Žatci. Chceme jednat o užší spolupráci s Národním zemědělským muzeem a jeho zapojení do podpory turismu v Žatci. A chystáme také podpis memoranda o spolupráci města a ministerstva zemědělství,“ řekl Radim Laibl.

Ministr M. Výborný navštívil v rámci své první návštěvy Žatce také nově rekonstruovanou a otevřenou synagogu, setkal se i se zástupci pěstitelů a zpracovatelů chmele. S nimi debatoval o další podpoře chmelařství ze strany státu.

„Jsme třetí v rámci pěstování chmele na světě po Spojených státech a Německu. Z toho plyne jednoznačný zájem ministerstva zemědělství a Vlády ČR dále tuto citlivou komoditu podporovat. To bylo i předmětem mé debaty se zástupci chmelařů,“ potvrdil na závěr své návštěvy Žatce Marek Výborný.

Už letos by měli například dostat pěstitelé chmele vyšší finanční podporu, která je potřebná k obnově chmelnic a zvyšování jejich celkové výměry. Druhou důležitou podporou se stanou dotace na budování kapkových závlah.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru