Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Tradiční symbolické odemykání Chmelového majáku v sobotu dopoledne zahájilo novou turistickou sezónu v Žatci. Je první, která začíná s prestižní značkou UNESCO poté, co bylo loni na podzim území Žatce a krajiny žateckého chmele zapsáno na Seznam světového dědictví.
 

Slavnostní zahájení sezóny jako obvykle obstaral nástup Chmelobrany, Žatečtí trubači a projevy řečníků, které přivítal ředitel Chrámu Chmele a Piva Jaroslav Špička. Desítkám lidí, kteří se setkali v sobotu dopoledne u Chmelového majáku při programu k zahájení turistické sezóny, připomněl, že po celý den byly všechny oblíbené turistické cíle ve městě otevřené za poloviční vstupné.

Následně všchny pozdravil starosta Žatce Radim Laibl. „Přeji Chrámu Chmele a Piva jako naší městské turistické organizaci, aby se celá sezóna vydařila. Jsme rádi, že jsme začali spolupracovat s Národním technickým muzeem, důkazem je příjezd rekonstruované parní lokomotivy na žatecké nádraží. Věřím, že brzy začneme spolupracovat i s Národním zemědělským muzeem. Protože kde jinde by mělo působit, když ne u nás v Žatci. Věřím, že se turistické cíle, které přes zimu spaly, budou líbit. Některé jsou nové, jako třeba židovská synagoga, což nás těší. Věřím, že společně posuneme Žatec tam, kam si všichni myslíme, že patří,“ řekl starosta.

Po něm všechny pozdravil Zdeněk Rosa za chmelaře i za družstvo Chmelařství, které zároveň provozuje jedno z výzamných lákadel pro turisty, tedy Chmelařské muzeum. „Všichni se těšíme na první celou sezónu pod hlavičkou UNESCO. Chmel letos začal růst velmi brzo, chmelnice ožily už před několika týdny. Přeji si, aby nám vydrželo rozumné počasí a vedle sluníčka přišla i vláha, abychom měli co sklízet a aby bylo co dávat do piva. Protože právě žatecký chmel dělá pivo tím nejlepším,“ řekl Zdeněk Rosa.

V tu dobu už první návštěvníci ochutnávali pivo v sousedním pivovaru Pioneer, další návštěvníci pak chodili městem, aby si užili zvýhodněné vstupné u mnoha turistických zajímavostí. Stovky lidí během dne navštívily budovy Regionálního muzea v Žatci, vystoupaly za výhledy na Maják i radniční věž a navštívily další zajímavá místa. K těm nejlákavějším přirozeně patřila nedávno otevřená rekosntruovaná synagoga a rabínský dům v Dlouhé ulici.

Speciálním zážitkem byl příjezd parní lokomotivy na žatecké nádraží, která přivezla vlakovou soupravu se třemi stovkami lidí z Ústí nad Labem, Teplic, Mostu či Chomutova. Mezi cestujícími byl také ministr dopravy Martin Kupka. Parní lokomotivu si mohli lidé prohlížet několik hodin, než návštěvníky opět odvezla směrem ke krajskému městu.

Typickým projevem zájmu turistů o první den nové sezóny v Žatci byl velký počet návštěvníků Turistického informačního centra vedle chmelničky na náměstí Svobody i infocentra Chrámu Chmele a Piva. Lidé se ptali jak na program dne, tak na vizitky, mapky a další propagační materiály.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru