Žatec postaví nový sběrný dvůr, nakoupí podzemní kontejnery a kompostéry
Polopodzemní kontejnery, tak jak je znají na mosteckých sídlištích. Foto: Oldřich Hájek
Louny

Žatec - Zcela nový sběrný dvůr chce ještě letos začít budovat město Žatec díky dotaci ze SFŽP. Nebude to ale jediná investice do systému, který má zajistit efektivnější sběr a třídění odpadu. Nakoupí také nové kontejnery, včetně podzemních a polopodzemních, nebo kompostéry. Celková hodnota všech těchto investic bude přes 36 milionů korun.

Nový sběrný dvůr vznikne vedle městské teplárny, kde už město přikoupilo další pozemky. „Změní se tam i příjezdová komunikace, aby byl provoz bezpečný, dojde k tomu po konzultaci s dopravním inspektorátem. Práce chceme zahájit ještě letos,“ řekla starostka Zdeňka Hamousová k investici za 24,2 milionu korun, z níž 85 procent uhradí dotace SFŽP. Její součástí bude za zhruba pět milionů také vybavení dvora včetně váhy, nakladače nebo štěpkovače. „V současné době se připravuje výběrové řízení na dodavatele podle platné legislativy a podmínek poskytovatele dotace,“ doplnila Kateřina Mazánková, vedoucí Odboru rozvoje a majetku města.

Budoucí místo pro sběr a třídění odpadu bude komfortnější hlavně pro občany, kteří už nebudou muset odpad házet do vysokých kontejnerů, jako je tomu v současném, poněkud improvizovaném sběrném dvoře v Čeradické ulici. „Pokud to ale půjde, toto sběrné místo zachováme, případně vybudujeme ještě jeden sběrný dvůr,“ dodala starostka.

Další velkou investici v hodnotě přes 9,5 milionu korun bude pořízení sedmi podzemních (zejména do památkové rezervace) a tří hnízd polopodzemních kontejnerů (sídliště na jihu města). „Chtěli jsme využít vysokou podporu dotace, sami bychom si poměrně drahé podzemní a polopodzemní kontejnery pořídit nemohli,“ řekla Z. Hamousová. Výhodou nenápadných nádob na odpad je jejich velikost, takže nebudou kazit vzhled památkového centra a nemusí se ani tak často vyvážet. Za pomoci dotace ze SFŽP Žatec získá také stovky nadzemních kontejnerů na tříděný odpad i bioodpad a jedenáct „inteligentních“ odpadkových košů na třídění odpadu do centra.

Žatec tím získá moderní vybavení na likvidaci a třídění odpadu. „Snažíme se obyvatele vést k třídění odpadu a také jim k tomu zajistit podmínky. Čím více odpadu vytřídíme, tím méně ho budeme vyvážet na skládky, a tedy za něj zaplatíme. Předpisy pro skládkování se přitom budou stále zpřísňovat,“ upozornila Zdeňka Hamousová. Žatec ročně zaplatí za svoz a likvidaci odpadu přes 20 milionů korun, z toho 12 milionů vybere od občanů a 8 milionů doplácí z rozpočtu.

Třetí dotovanou investicí bude nákup 700 kompostérů v hodnotě 2,6 milionu korun. Město je bude na základě smlouvy pronajímat lidem s rodinnými domky, kteří nemají vlastní komposty, ale chtějí shromažďovat biologický odpad. Kompostéry mohou případně využít i školy a školky, ale nepočítá se s nimi k bytovým domům. Zkušenosti z jiných měst totiž říkají, že u velkých domů nelze zaručit dostatečnou čistotu a kvalitu obsahu kompostéru. Jednotlivé nádoby si budou moci lidé postavit na zahrady u domů nejspíše od jara příštího roku.

Investice do sběrného dvora, kontejnerů a kompostérů se díky své modernosti vyplatí dlouhodobě. Žatec konkrétní vybavení vybíral dlouho a pečlivě, inspiroval se přitom dobrými zkušenostmi v jiných městech.

(tk)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru