Uhelnou elektrárnu Počerady zatím uhlobaron Pavel Tykač nezíská. Proti prodeji ostře vystoupili ekologové
Elektrárna Počerady. Ve výřezu finančník Pavel Tykač. Foto: e-deniky.cz
Louny

Počerady, Praha - Prodej uhelné elektrárny ČEZ Počerady finančníkovi Pavlu Tykačovi za několik miliard korun se odkládá. Dozorčí rada ČEZ jej tento týden neschválila. Jejímu zasedání předcházel recesistický protest, při němž se desítka lidí z různých ekologických iniciativ svlékla v chladném počasí před budovou energetické firmy v Praze do plavek, aby poukázala na absurdní argumenty pro prodej elektrárny.

Premiér Sobotka uvedl, že ČEZ nemůže jít do obchodu proti vůli státu. Plán odprodeje kritizoval také správce státní většiny v ČEZ, 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Druhý místopředseda - Pavel Bělobrádek - žádal, aby dozorčí rada rozhodla způsobem prospěšným pro akcionáře. Pavel Tykač oznámil, že pokud mu elektrárnu ČEZ neprodá do konce dubna, tak už ji nebude chtít. Dozorčí rada se ale do konce dubna již nesejde.

Velmi hlasitě se ozvali menšinoví akcionáři, kteří jeho výhodnost zpochybňují. Ti by se přitom mohli v případě prodeje, který by je poškodil, bránit soudně, neboť zákon minoritní akcionáře chrání.

Silně vystupovaly veřejně proti prodeji ekologické organizace Greenpeace ČR a Hnutí DUHA. Proti se vyslovili v otevřeném dopisu lékaři, vědci, osobnosti veřejného života a místní politici. Upozornili, že prodej a prodloužení provozu uhelné elektrárny jsou v rozporu se Státní energetickou koncepcí ČR, Politikou ochrany klimatu v ČR i globální klimatickou dohodou z Paříže. ”Odmítnutí prodeje Počerad otevírá cestu k ukončení jejich provozu - tak, jak to vyplývá ze Státní energetické koncepce,” uvedl Jan Rovenský, vedoucí energetické kamponě Greenpeace ČR.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: “Vítáme zodpovědné rozhodnutí dozorčí rady ČEZ. Uspěchaný prodej by poškodil ČEZ, minoritní akcionáře, životní prostředí i celou společnost. Jediný ekonomicky a strategicky výhodný přístup je elektrárnu provozovat několik zbývajících let, než začnou platit přísnější limity pro znečištění, a pak ji zavřít. Rekonstrukce a dlouhodobý provoz by znamenal plýtvání uhlím i zdravím lidí.”

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru